КСУ перевірить на конституційність “харківські угоди” про Чорноморський флот РФ у Криму – новини України, Політика

Нардепи звернулися до Конституційного суду України з поданням про перевірку на конституційність угоди від 2010 року між Києвом та Москвою про перебування Чорноморського флоту РФ в Україні, також відоме як “харківські угоди”. Про це повідомляє прес-служба КСУ.

З поданням про відповідність Конституції цієї угоди звернулися 49 депутатів.

Йдеться про угоду з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України від 21 квітня 2010 року, ратифіковану 27 квітня 2010 року відповідним законом. “Харківські угоди” передбачали продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму.

Нардепи вважають, що угода, що оскаржується, не відповідає частині сьомій статті 17 Конституції, а також стверджують, що угода суперечить принципам забезпечення національної безпеки.

Крім того, нардепи наголошують на відсутності нормативно-правової бази для здійснення міжнародної угоди такого змісту. На тлі цього, як вважають депутати, є підстави для визнання угоди неконституційною.

Парламентарі просять КСУ відкрити конституційне провадження за цим поданням, визнати угоду про Чорноморський флот РФ в Україні неконституційним, визнати провадження за цим поданням невідкладним і розглянути його протягом місяця.

ДОВІДКА. З кінця 2008 року РФ удвічі підвищила ціну на газ, підштовхуючи тодішню владу України до підписання угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Криму. Упродовж 2009 року схилити вищих посадових осіб України до такого кроку не вдалося. Це зробив Янукович за два місяці після вступу на посаду президента – 21 квітня 2010 року. У ГБР говорили, що в обмін РФ знизила ціну на газ, але за рік до цього вона зросла вдвічі і після знижки була все ще вищою за попередню, тобто фактично ніякої знижки не було.

  • У грудні 2022 року ГБР та Офіс генпрокурора завершили розслідування щодо Януковича та Азарова за базу армії РФ у Криму. Правоохоронці наголосили, що колишні керівники держави, підписавши “зрадницький” договір, “штучно створили передумови для збільшення чисельності військ РФ на території України, їхнього переоснащення та модернізації, і надалі – вторгнення ЗС РФ та окупації ними Криму”.

Оксана Житнюк

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post ???? ???? Сергій Крук: “Рятувальники були одними з перших, хто заходив на деокуповані т…
Next post Мобілізація у росії — у держдумі заговорили про вручення електронних повісток