Правління МВФ затвердило чотирирічний кредит Україні на суму $15,6 млрд. – новини України, Політика

Правління Міжнародного валютного фонду затвердило чотирирічний кредит Україні на суму $15,6 млрд. Про це з посиланням на джерело повідомляє Bloomberg, зазначаючи, що це перший кредит, який МВФ надасть країні, яка перебуває у стані війни.

Група кредиторів України підтримала безпрецедентне рішення, яке вимагає від МВФ змінити свої правила кредитування, продовживши мораторій на погашення боргу на час дії програми. Кредитори – Канада, Франція, Німеччина, Японія, Великобританія та США – закликали інших кредиторів допомогти відновити платоспроможність України, економіка якої скоротилася приблизно на третину після російського вторгнення минулого року.

Програма буде поділена на два етапи. На першому етапі тривалістю 12-18 місяців Україна вживе заходів щодо зміцнення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності, у тому числі ліквідує монетарне фінансування.

На другому етапі будуть проведені масштабніші реформи для зміцнення макроекономічної стабільності та підтримки відновлення та реконструкції країни, у тому числі в рамках мети України щодо вступу до Європейського Союзу. За даними МВФ, протягом цього періоду Україна, як очікується, повернеться до довоєнних засад політики, включаючи гнучкий обмінний курс та режим таргетування інфляції.

Прогнози персоналу МВФ для економіки України цього року варіюються від скорочення на 3% до зростання на 1% після спаду на 30% у 2022 році.

Президент Володимир Зеленський вже подякував МВФ за це рішення. “Це важлива допомога у нашій боротьбі з агресією РФ. Разом підтримуємо українську економіку та рухаємося вперед до перемоги!” – написав він у Twitter.

ДОПОЛНЕНО О 21:19. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль привітав рішення виконавчої ради МВФ.

Кошти від МВФ допоможуть уряду профінансувати всі критичні витрати та зберегти макрофінансову стабільність, зазначив він.

Шмигаль підтвердив, що програма складатиметься із двох частин. “Перша – це термінове фінансування нашої перемоги у війні. Друга частина – це повоєнне відновлення та трансформація України. Перший транш у розмірі понад $2,7 млрд очікуємо вже найближчим часом”, – написав він.

Програма МВФ стане частиною загального пакету фінансової підтримки для України від міжнародних партнерів у розмірі $115 млрд, наголосив прем’єр.

ДОДАТКОВО В 21:51. МВФ офіційно підтвердив інформацію щодо затвердження кредиту.

Читайте також: “Значно гірше середнього”. МВФ прогнозує непростий рік для світової економіки

Вадим Ребрина

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Бучанська різанина… злочин, який світ не має права замовчати
Next post Макрон хоче застерегти Китай від військової підтримки Росії