Китайський дипломат поставив під сумнів статус Криму В Україні відреагували – новини України, Політика

Посол Китаю у Франції Лу Шайє в ефірі французького телеканалу LCI ​​назвав Крим “спочатку російським” та поставив під питання суверенітет пострадянських країн. Про це повідомляє Крим.Реалії. На заяву китайського дипломата вже відреагували в Україні та Естонії.

Як повідомляє видання, відповідаючи на запитання ведучого, чи вважає він Крим українським, посол сказав, що “це залежить від того, як ви сприймаєте проблему”. Після цього Шайє заявив, що Крим був “російським спочатку”, але не уточнив, який саме “початок” має на увазі.

Також Шайє заявив, що колишні радянські країни “не мають ефективного статусу в міжнародному праві”, оскільки “немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їх статус суверенної країни”.

Посол України у Франції Вадим Омельченко написав у Twitter:

“Тут або очевидні проблеми з географією, або такі заяви суперечать позиції Пекіна “про зусилля щодо відновлення миру в Україні на основі міжнародного права, цілей та принципів Статуту ООН”. Тестове питання “Чий Крим?”, як завжди, показове. Наступного разу. добре б спитати “Чий Владивосток?”. Радянської імперії більше не існує. Історія рухається далі”, – написав Омельченко.

Міністерство закордонних справ Естонії викличе посла Китаю, щоб отримати роз’яснення щодо коментарів китайського дипломата. Про це повідомляє Delfi з посиланням на міністра закордонних справ Естонії Маргуса Тсахкна.

  • 13 квітня The New York Times з посиланням на секретні документи Пентагону написала, що розвідка Росії повідомляла, що Китай схвалив передачу озброєнь Москві.
  • У звіті американської розвідки, який є частиною понад 100 секретних документів, опублікованих нещодавно в інтернеті, йдеться про те, що російська терористична організація Група Вагнера на початку цього року безрезультатно намагалася купити зброю у Китаю.

Вадим Ребрина

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post ???? ❤️ На Херсонщині поліцейські привезли гуманітарну допомогу для 144-х дітей у део…
Next post Гібридний трибунал проти росії – у чому його суть, G7, Європа і США за, чому Україна виступає за суд ООН