“Росію потрібно ізольовувати”: Милованов прокоментував можливу заборону G7 на експорт до рф (відео)

США та інші ключові союзники України розглядають можливість запровадити заборону на більшу частину експорту до росії. Дипломати та чиновники обговорюють цю ідею напередодні травневого саміту лідерів G7 у Японії.

Про це в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” розповів президент Київської школи економіки, міністр розвитку економіки (2019-2020), радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов.

Для нас є критичним товари, які використовуються для зброї. Вироби, а особливо електроніка, яка виробляється в Європі, Сполучених Штатах, інших країнах, зараз використовується в росії для того, щоб робити зброю, особливо високоточну зброю. І це скандал, адже після початку війни ця продукція продовжує потрапляти в росію. І частина цієї продукції взагалі не є під санкціями, а частина продається через треті руки…

Є два підходи. Один підхід – це накладати ці вторинні санкції, а другий –  заборонити все. Я, звичайно, підтримую другий підхід – заборонити все. Тому що росію потрібно ізольовувати. Потрібно всіх відключати не тільки від цієї газової та нафтової голки, але і деякі компанії у тому числі західні, продовжують заробляти на посередництві при обході санкцій…

Це більше росія зацікавлена, щоб експорт продовжувався. Складніше з імпортом. Наприклад, ті самі країни, які блокують наш транзит зерна, вони продовжують купувати російську аграрну продукцію. Не в таких високих обсягах, як з України, але продовжують.

Зараз вже є ембарго і обмеження ціни на нафту і на газ, але це зайняло майже рік. І триває торгівля через треті країни, через те, що не виключили логістичні компанії. Тобто їм дали можливість продовжувати підтримувати, надати логістичну структуру для торгівлі в треті країни.

Тобто найбільша проблема для економічних санкцій – це ізоляція росії. Це більше імпорт або використання деяких послуг у країнах розвинутих. А експорт і продажі в росії – вони точкові.

Російський ринок, особливо ринок зброї високоточної, він не є дуже великим. Тому з експортом я думаю тут більше питання політичної волі. А з імпортом тут є економічні інтереси.

Previous post Робота військових саперів рятує тисячі життів на передовій (ексклюзив)
Next post Динамо Шахтар — дивитись онлайн відео голів та огляд матчу УПЛ 22 квітня