Що таке українофобія та русифікація – визначення із закону України – новини України, Політика

У законодавстві України вперше з’явилося визначення українофобії та русифікації. Ці поняття депутати прописали у новому законі про заборону пропаганди російської імперської політики та деколонізації, яку президент Володимир Зеленський підписав 21 квітня.

Українофобія – це, згідно із законом, дискримінаційні дії та публічно висловлені заклики (у тому числі у медіа чи творах), що заперечують суб’єктність України, української нації, боротьбу проти підкорення, експлуатації, асиміляції українського народу, а також правомірність захисту політичних, економічних, культурних прав українського народу, розвитку української національної державності, науки, культури, нехтують питомими етнокультурними ознаками українців, ігнорують українську мову та культуру.

Русифікація у законі визначається як складова російської імперської політики, спрямована на нав’язування використання російської мови, пропаганду російської культури як вищих у порівнянні з іншими національними мовами та культурами, витіснення із вживання української мови, звуження українського культурного та інформаційного простору.

  • Закон про деколонізації забороняє давати географічні назви, пов’язані з Росією, та визнає російську імперську політику злочинною.

Андрій Водяний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Майбутні військові відпрацьовують тактичні дії в обороні та наступі: як проходить навчання
Next post Україна розпочала роботу над системою захисту об’єктів критичної інфраструктури – Держспецзв’язку