Столтенберг зустрівся із Зеленським, Рєзніков на Рамштайні та Patriot в Україні – новини України, Політика

Столтенберг у Києві, система Patriot в Україні та ключовий Рамштайн: новини тижня

Столтенберг та Зеленський (фото – прес-служба НАТО1)

20 квітня генсек НАТО Єнс Столтенберг несподівано відвідав Україну. Це перший візит Столтенберга до України під час війни.

“Ми трактуємо [визит] як знак, що Альянс готовий розпочинати новий розділ у відносинах з Україною – голову амбітних рішень”, – повідомив президент Володимир Зеленський на спільному брифінгу після переговорів.

Перше ключове питання, обговорене сторонами – це зустріч у форматі Рамштайн 21 квітня. Зеленський попросив генсека НАТО допомогти “подолати стриманість партнерів” у постачанні Україні далекобійної зброї, сучасної авіації, артилерії та бронетехніки.

Також згадували про липневий саміт НАТО у Вільнюсі та торкнулися теми гарантій безпеки для України. Зеленський запевнив, що це не альтернатива членству в НАТО, але “поки триватиме реалізація рішень, безпека вже потрібна”. Зі свого боку Столтенберг вкотре запевнив, що двері НАТО відчинені для України.

“Майбутнє України – в НАТО. Усі союзники згодні з цим, – наголосив він. – Водночас основна увага Альянсу, союзників з НАТО, спрямована на забезпечення перемоги України… це військова підтримка України”.

Наступного разу Зеленський і Столтенберг можуть зустрітися (віртуально чи наживо – питання відкрите) на саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня. “Ми хочемо розуміти, коли Україна буде в НАТО. А також гарантії безпеки на цьому шляху”, – заявив Зеленський.

Також читайте: Тема дня “Підготовка до контрнаступу”. Навіщо генсек НАТО приїжджав до Зеленського

Previous post Військові кораблі країн ЄС мають розпочати патрулювання Тайванської протоки – Борель – новини України, Світ
Next post західні експерти про контрнаступ — tsn.ua