Що відбувається у Білгородській області: хто такі РДК та Легіон Свобода Росії – новини України, Політика

22 травня у Білгородській області розпочалися військові дії, за які взяли відповідальність формування етнічних росіян – РДК та Легіон “Свобода Росії”. Українська розвідка каже, що вони діють у РФ автономно, але знає їхню мету – створення буферної зони безпеки навколо України.

“Чи вдасться їм це зробити, чи вистачить ресурсу – не знаю, – пояснює ЛІГА.net полковник ЗСУ та екс-спікер Генштабу Владислав Селезньов. – Але це потужна інформаційна акція, яка має на меті роздмухати російське суспільство. Розбудити від 20-річного сну.

Що відбувається у Білгородській області, хто такі РДК та Легіон “Свобода Росії” і чого чекати далі – коротко на ЛІГА.net.

ЩО ТРАПИЛОСЯ. Вранці 22 травня по соцмережах почали поширюватися повідомлення про військову активність та звуки вибухів у прикордонні Білгородської області РФ, по сусідству з Сумською областю. Згодом з’явилися кадри з нібито бронетехнікою на прикордонному пункті РФ.

Також були відео з вертольотами та бронетехнікою, які нібито висунулися на допомогу російським прикордонникам.

Відповідальність за ці події взяли на себе Легіон “Свобода Росії” та Російський добровольчий корпус (РДК) – дві воєнізовані організації, які складаються з громадян РФ і декларують як мету повалення режиму російського диктатора Володимира Путіна.

Після полудня Легіон заявив, що разом із РДК “звільнив” населені пункти Козинка, Гора-Поділ і розпочинає штурмові дії у Грайвороні.

Війна в Білгородській області: що відбувається, хто такі РДК та Легіон Свобода Росії

Пізніше РДК написав, що їм удалося захопити трофейний БТР.

Губернатор Білгородської області стверджує, що вранці були обстріли прикордоння – і на територію області зайшла нібито ДРГ. Увечері він повідомив, що з Грайворонського району евакуювали населення та оголосив про режим “контртерористичної операції” на території області.

У Кремлі заявили, що поінформували про події Путіна.

Україна з інтересом спостерігає за подіями, але не має до них відношення, каже радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

У Головному управлінні розвідки Міноборони підтвердили, що РДК та Легіон перетнули кордон для створення зони безпеки, але стверджують, що ці формування на території РФ діють автономно.

За даними ГУР, росіяни також розпочали евакуацію на об’єкті Білгород-22, де зберігають боєзапаси для ядерного озброєння.

Війна в Білгородській області: що відбувається, хто такі РДК та Легіон Свобода Росії

ХТО ТАКІ РДК І ЛЕГІОН “СВОБОДА РОСІЇ”. РДК не входить до складу Збройних Сил України, запевняли ЛІГА.net у Генштабі. Представник ГУР МО Андрій Юсов пояснює ЛІГА.net: Легіон та РДК складаються з етнічних росіян і “діють у рамках правового поля у складі Сил оборони” Проте біля Росії вони працюють автономно.

Легіон “Свобода Росії” почав формуватися з початку великої війни переважно з перебіжчиків із російської армії.

Наразі він має кілька джерел наповнення росіянами та налічує два батальйони, розповідав в інтерв’ю LIGA.net екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, який проживає в Києві та позиціонує себе як один із координаторів збройного опору російської опозиції.

Російський добровольчий корпус теж складається з росіян, які проголошують своєю метою повалення режиму Путіна.

Вперше РДК голосно заявив про себе на початку квітня, коли здійснив збройну вилазку до Брянської області.

РДК та Легіон мали об’єднати зусилля у серпні-вересні 2022 року, розповідає Пономарьов. Тоді в Ірпені підписували декларацію про збройний опір росіян путінському режиму, але в останній момент РДК від неї відмовився. За словами Пономарьова, через ідеологічні розбіжності: члени РДК – переважно правих поглядів, тоді як інша частина збройного опору – більша за ліві.

“Примирення” відбулося 17 травня. Цього дня на сторінках обох формувань з’явилися фото зустрічі їхніх лідерів – Цезаря (Легіон) та Дениса Нікітіна, відомого як White Rex (РДК).

“Ми разом і ми вже готові до активних дій”, – підписали знімок у Легіоні.

Війна в Білгородській області: що відбувається, хто такі РДК та Легіон Свобода Росії

На фото можна дізнатися Рибальський острів у Києві, де знаходиться штаб-квартира ГУР (це відкрита інформація. – Рїв). За словами джерела ЛІГА.net у розвідці, ГУР курирує діяльність РДК та Легіону.

“Це не українська армія проводить заходи, а безпосередньо громадяни РФ, об’єднані у дві структури, – каже ЛІГА.net полковник ЗСУ та екс-спікер Генштабу Владислав Селезньов. – Очевидно, що ці дії відбуваються у певній комунікації щонайменше із ГУР МО. Так просто до кордону не дістанешся і не переїдеш. Але цією історією займаються громадяни РФ з метою зміни режиму Путіна.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. За словами спікера ГУР Юсова, заходи у Білгородській області спрямовані “на створення певної зони безпеки” та відсунення російських угруповань від українських кордонів. Це робиться через те, що Росія посилила обстріли прикордонних регіонів, нагадав він. ЛІГА.net. З Білгородської області РФ більше року обстрілює Харків.

“Я не думаю, що у РДК та Легіону вистачить ресурсів, щоб створити периметр безпеки навколо України вздовж державного кордону, – каже Селезньов. – Але в будь-якому разі це їхня наймасштабніша інформаційно-силова акція”.

На думку Селезньова, інформаційна складова тут є ключовою: російські етнічні підрозділи хочуть “пробудити співгромадян від 20-річного сну”, налаштувати проти режиму Путіна і змінити ставлення до війни.

“Це чудова нагода нагадати росіянам, що їх обманюють, – каже екс-спікер Генштабу. – Губернатор Білгородської області говорив, що на зміцнення кордону витратили мільярди рублів – і жоден щур не проскочить. Але суцільного кордону немає, а російський бюджет пограбований”.

На те, що основною метою може бути психологічний вплив, можливо, вказує і поява одного дня звернення глави ГУР Кирила Буданова. Російською мовою він закликав російських військових здаватися в полон за програмою “Хочу жити”, тому що “далі для них буде гірше”.

“Буданов діє нелінійно. Такі структури, як ГУР і СЗГ, повинні діяти асиметрично, використовувати всі можливі слабкі місця, – каже Селезньов. – Діяти таким чином, щоб змінити ставлення до війни до Росії… Розрахунок на те, що російські військові оберуть запропонований Будановим шлях – і ми позбавимося певної кількості ворогів”.

ЩО ДАЛІ. Селезньов сумнівається, що ця вилазка змусить військове командування РФ перекинути з фронту під Білгород значні сили та кошти. “Швидше за все, росіяни використовуватимуть наявні кошти у Білгородській та Брянській областях, – каже полковник. – Навряд чи послабиться тиск на наші позиції на східному фронті”.

Попередні вилазки РДК закінчувалися тим, що за деякий час їхні підрозділи залишали територію РФ. А потім поверталися, як це трапилося сьогодні. Чи здатні РДК і Легіон на масштабніші операції – є сумніви, каже Селезньов. Для цього потрібно більше сил і засобів, що потребує часу та ресурсів.

“А подібні відносно невеликі за масштабами інформаційно-силові операції, думаю, відбуватимуться. Але чи переростуть вони у потужний рух? – підсумовує Селезньов. – Виключати не можна. Але це вже буде ініціатива мешканців прикордонних областей РФ, які дослухаються до заяв представників РДК та Легіону”.

Щодо українців – вони навряд чи відновлять довіру до росіян навіть після повалення Путіна. Але такі вилазки допомагають розхитувати човен режиму та наближатися до завдання, яке поставили генерали Валерій Залужний та Михайло Забродський ще у вересні 2022-го.

Робити відчуття близькості війни гострішими для пересічних росіян.

Також читайте: Тема дня. “Байден розвіяв наратив New York Times”. Як Зеленський з’їздив на саміт G7 і що з F-16

Марк Сировий

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post ​Щонайменше 17 осіб пережили сексуальне насильство окупантами в Херсоні, — Костін
Next post Виплати ветеранам війни 2023 року від Червоного Хреста — сума допомоги складає 4 тисячі гривень