Сили НАТО блокують адмінбудівлі на півночі Косова: серби не визнають вибори – відео – новини України, Політика

Вранці 29 травня до адміністративних будівель на півночі Косова були стягнуті бійці та техніка KFOR (“Сили для Косова”, міжнародні сили під керівництвом НАТО). Вони мають обладнання для розгону демонстрантів, повідомляє місцеве ЗМІ Kosovo Online.

Зазначається, що кілька сотень сербів зібралися перед муніципальними будинками на півночі Косова в містах Звечан, Лепосавич та Зубін-Потік. Вони вимагають відкликати косовську поліцію та новообраних мерів-албанців.

На відео бійці KFOR у місті Лепосавичі охороняють адмінбудинки. Також на відео присутні протестувальники. Зазначається, що ситуація там “поки що спокійна, але напружена”.

ЗМІ повідомляє про “надзвичайно напружену” ситуацію в Звечані: “Біля входу до муніципальної будівлі можна побачити велику кількість бійців спецпідрозділу з протигазами та сльозогінним газом”.

Серби не брали участі у місцевих виборах і відмовляються визнавати владу албанських представників у муніципалітетах, де сербське населення становить понад 95%.

Сербське населення Косова не приймає декларацію країни про незалежність від Сербії, зроблену 2008 року. Вони все ще вважають Белград своєю столицею.

У п’ятницю з’явилося відео, на якому замінюють прапор Сербії на прапор Косово на адміністрації в місті Зубін-Потік. Раніше будівлю взяла під контроль поліція Албанії.

Цього дня трьох із чотирьох мерів до адмінбудівель супроводжувала поліція, яку протестувальники закидали камінням. У відповідь вона застосувала сльозогінний газ та водомети, щоб розігнати протестувальників, пише Reuters.

Видання зазначає, що албанські кандидати перемогли у всіх чотирьох муніципалітетах при явці 3,5%.

Етнічні албанці становлять 90% населення Косова загалом.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Косово знизити напруженість у відносинах із Сербією.

  • 25 квітня 2023 року глава МЗС Сербії заявив, що держава змінить ставлення до підтримки територіальної цілісності України через її голосування щодо Косова у Раді Європи.

Читайте також: Екс-президент Косова, звинувачений у військових злочинах, постане перед судом

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Пенсії в Україні – хто може одразу отримати 6 пенсій
Next post Російські ЗРК С-400 та Іскандер – з чого стріляли по Києву сьогодні, 29 травня