Кільце навколо Криму стискається: чим і навіщо вдарили мостом у Чонгарі – новини України, Політика

Вранці 22 червня було завдано удару по Чонгарському мосту в окупованій Херсонській області. Через цей міст проходить дорога до Запорізької області, де сьогодні триває настання Збройних Сил України.

Саме цією дорогою Росія перекидала військову техніку з окупованого Криму. Тепер логістика окупаційних військ суттєво ускладнена.

“Відбувається локалізація окупантів. Те саме відбувалося безпосередньо напередодні звільнення частини Херсонської області”, – каже. ЛІГА.net головний редактор Defense Express Олег Катков.

Як удар по Чонгарському мосту може вплинути на ситуацію на фронті – коротко на ЛІГА.net.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

ЩО ТРАПИЛОСЯ. Удар був завданий відразу двома мостами: мостом через Чонгарську протоку, де розташований автомобільний пункт пропуску, а також переправою через озеро Сиваш.

Обидві переправи суттєво пошкоджені.

Окупанти одразу заявили, що удару було завдано ракетами Storm Shadow. Олег Катков у коментарі ЛІГА.net підтвердив, що найімовірніше удар дійсно був завданий саме цими ракетами.

“Ракета Storm Shadow бетонобійна. Вона створена спеціально для знищення високозахищених об’єктів, – пояснює він. – Бойова частина важить близько 450 кілограмів. Вона тандемна. Перша частина – кумулятивна – пробиває перешкоду. У цей отвір влітає основна бойова частина, оскола завдає точного удару”.

Якщо подивитися на докладні фото Чонгарського мосту, за які треба подякувати окупаційній владі, видно, що там пробито полотно і пошкоджено саму опору, каже він. По фото оцінити пошкодження складно, але там видно арматуру самої опори.

Чонгарський міст після удару (фото: ресурс окупантів)

Це вказує на досить серйозне ушкодження, каже Катков.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Поразка мосту означає, що сухопутне сполучення між півостровом та Херсонською областю ускладнилося, пояснили ЛІГА.net у Представництві президента України у Криму.

Міст був важливою частиною так званого “сухопутного коридору” у Крим та з Криму, зазначили у Представництві.

“По ньому з Росії на окупований півострів везли вантажі габаритним транспортом, рух якого окупанти заборонили “кримським мостом” через страх повторного підриву, – наголошується в повідомленні. – З окупованого Криму вивозили озброєння російському угрупованню військ у Херсонській області і частково в Запорізькій області, яке завозилося залізницею в район Джанкойського залізничного вузла”.

Окупований півострів Крим з’єднаний із Херсонською областю трьома автомобільними дорогами, нагадує Катков. Дві з них – через Каланчак та Чаплинку – розташовані в районі Вірменська. Третя траса Е105 веде з Джанкоя в Чонгар.

“Ця дорога веде на Мелітополь. Вона має велику пропускну спроможність і активно використовується окупантами. Є, звичайно, альтернативний маршрут через Армянськ. Але це гак приблизно на 150 км і дорогою малої пропускної спроможності, – каже він. – Тепер логістика окупантів об’єктивно ускладнена “.

Цей маршрут і довший на кілька сотень кілометрів, і знаходиться набагато ближче до позицій ЗСУ. Що створює загрозу систематичної поразки військових вантажів і техніки, які слідуватимуть цим маршрутом, додають у Представництві президента в Криму.

Удар по Чонгару стався за кілька днів після виведення з ладу залізничного сполучення. 18 червня ЗСУ завдали удару по складах окупантів із боєприпасами у селищі Рикове. Склади розташовувалися біля залізничної станції “Партизани”. Ця станція – проміжна на лінії Джанкой-Федорівка і є одним із шляхів постачання російської армії на південному фронті. Залізнична колія була пошкоджена внаслідок удару. Повідомлення там досі не відновили.

Ускладнена логістика має велике значення для локалізації поля бою у цьому напрямі, додає Катков.

ЩО БУДЕ ДАЛІ. Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, коментуючи ранкові удари по двох мостах у районі Чонгара, сказав, що “продовжуватиметься”.

За його словами, “зараз триває робота, і її буде продовжено”. Він повідомив, що йдеться про планомірну роботу Сил оборони, Руху опору та місцевого населення, який очікує на звільнення окупованих територій.

Говорити, як пошкодження цієї транспортної артерії вплине на наступальні дії Сил оборони України в Запорізькій області, поки що зарано, вважає офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін.

“Всі події, пов’язані з українським контрнаступом, будуть розтягнуті в часі – на літо та осінь, – пояснює він. – Не слід очікувати ефекту одразу”.

Однак, за його словами, очевидно, що мости добиватимуть. “Завдали удару, ми бачимо поразку. Тепер прилетять ще ракети, і мости будуть добиті. Але навіть після цього потрібен час, щоб ми відчули ефект”, – каже Левін.

Щоб міст такого класу був повноцінно виведений із ладу, результат необхідно оновлювати, погоджується Катков.

“Те саме ми спостерігали перед звільненням Херсона, коли Україна перепилила ракетами HIMARS Антонівський міст, – додає він. – Але зараз кошти набагато цікавіші, потужніші, тому все може статися набагато швидше”.

Кільце навколо окупованого Криму поступово стискається, додають у Представництві президента: “Якщо знову буде пошкоджено ще й “кримський міст”, то все російське угруповання військ на окупованому півострові стане залежним від маршруту через Армянськ, який буде в зоні поразки, і від доставок морем. “.

Читайте також: Розбір | Росія замінувала Запорізьку АЕС. Можливі наслідки та як врятуватися: інструкція

Євгенія Мазур

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Росіяни розміщували міни на території Запорізької АЕС, – МАГАТЕ
Next post Я чекаю на дві важкі гри з Дніпром-1 – тренер Панатінаїкоса