У Китаї недавню ескалацію у Росії назвали її внутрішньою справою

Влада Китаю, який вважається однією з союзних Москві держав, заявила, що підтримує Росію у збереженні національної стабільності. Коментар пролунав наступного дня після спроби військового заколоту, яку зробив бізнесмен Євген Пригожин і найманці заснованої ним ПВК “Вагнер”, що воювала в Україні.

У неділю переговори у Пекіні “з міжнародної тематики” проводив заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко. Коли саме він прибув до столиці КНР і чи пов’язаний його візит із останніми подіями навколо Пригожина, втім, неясно, зазначає Reuters.

“Китайська сторона висловила підтримку зусиллям керівництва Російської Федерації щодо стабілізації ситуації в країні у зв’язку з подіями 24 червня і підтвердила зацікавленість у зміцненні згуртованості та подальшого процвітання Росії”, – цитує заяву російського МЗС державне інформагентство ТАРС.

МЗС КНР спочатку повідомляло лише, що Руденко в бесіді з китайським міністром закордонних справ Цінь Ганом обмінявся думками з двосторонніх відносин, а також з міжнародних та регіональних питань, що становлять взаємний інтерес. Пізніше в Пекіні заявили про підтримку у питаннях національної стабільності, зазначивши, що недавня ескалація напруженості в Росії – це її внутрішня справа.

До інформації про бесіду з Андрієм Руденком китайська сторона не коментувала збройний заколот найманців Пригожина. Російський президент Володимир Путін, говорячи про події, назвав їх “ударом у спину”. Західні лідери, включно з президентом США Джо Байденом, заявляли, що уважно стежать за ситуацією.

Останнім часом Китай виявляє зацікавленість у питанні мирного врегулювання ситуації в Україні. У квітні лідер КНР Сі Цзіньпін уперше з початку війни зателефонував президенту Володимиру Зеленському. Китайська влада публічно не засуджувала, але й не висловлювалася на підтримку російського вторгнення в Україну. При цьому співпраця Москви та Пекіна з початком російського вторгнення в Україну активізувалася. У березні Сі приїжджав із візитом до Москви. На Заході лунали побоювання, що Китай може розпочати постачання Росії зброї для війни, але прямих доказів цього немає.

  • У п’ятницю, 23 червня, Євген Пригожин звинуватив російське Міноборони у завданні ракетного удару по тилових позиціях вагнерівців та оголосив про “марш справедливості” на Москву, щоб притягнути до відповідальності керівництво оборонного відомства. Президент Росії Володимир Путін назвав виступ вагнерівців зрадою. ФСБ порушила проти засновника ПВК кримінальну справу про підбурювання до заколоту.
  • Увечері 24 червня прес-служба білоруського авторитарного лідера Олександра Лукашенка оголосила про його переговори з Євгеном Пригожиним, під час яких керівник ЧВК нібито погодився зупинити рух найманців. Сам Пригожин про домовленість із Лукашенком не говорив. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що кримінальну справу проти Пригожина буде припинено, а сам він поїде до Білорусі. Про місцезнаходження бізнесмена відтоді невідомо.
Previous post “Мразота, що роками брала рублі” / Бульвар Шоубіз
Next post Седрік Руссель помер — що відомо про колишнього футболіста збірної Бельгії