Зеленський повідомив про переговори з лідерами США та Канади

Президент України Володимир Зеленський у неділю ввечері повідомив про свою телефонну розмову з головою Білого дому Джо Байденом.

“Позитивна та надихаюча розмова”, – написав Зеленський у своєму телеграм-каналі. За словами українського лідера, він і президент США обговорили перебіг бойових дій та процеси, що відбуваються в Росії. “Світ повинен чинити тиск на Росію, доки міжнародний порядок не буде відновлений”, – наголосив Зеленський у своєму повідомленні.

Серед іншого він написав, що подякував Джо Байдену за неослабну підтримку України, особливо за постачання систем протиракетної оборони “Петріот”. Як зазначив Зеленський, важливо й надалі нарощувати можливості України щодо захисту її неба. Також, за його словами, він і Байден обговорили подальшу оборонну співпрацю – з упором на зброю великої дальності – та узгодили позиції перед самітом НАТО у Вільнюсі. Зустріч запланована на 11-12 липня.

Раніше в неділю Володимир Зеленський поспілкувався з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, зазначивши, зокрема, що поділився із співрозмовником українськими оцінками “спроби перевороту” в Росії та його впливу на перебіг бойових дій.

Напередодні, коментуючи спробу збройного заколоту в Росії, яку зробили найманці ПВК “Вагнер” на чолі з Євгеном Пригожиним, Володимир Зеленський сказав, що ці події показали світові повну відсутність контролю з боку російської влади за тим, що відбувається в їхній же власній країні. “Повний хаос, повна відсутність будь-якої передбачуваності. І це відбувається на території Росії, яка повною мірою озброєна”, – сказав Зеленський.

  • У Кремлі напередодні підтвердили укладання з керівником ПВК “Вагнер” Євгенією Пригожиним домовленостей, які поклали край збройному заколоту загонів найманців 23-24 червня. За словами прес-секретаря президента Дмитра Пєскова, у переговорах взяв участь білоруський авторитарний лідер Олександр Лукашенко. Кримінальну справу про заколот буде закрито, сам Пригожин “піде в Білорусь”, сказав Пєсков.
  • Особисто Євген Пригожин домовленість з Олександром Лукашенком не коментував, але заявив, що розпорядився припинити “марш на Москву” і повернути найманців до таборів, оскільки не бажає проливати кров.
Previous post ???? Провів першу із серії важливих телефонних розмов – із Премʼєр-міністром Канади…
Next post Заколот «вагнерівців» підкреслив розбіжності в російській владі – Макрон