Запорізька АЕС. У МОЗ розповіли, що робити, якщо радіаційна аварія застала на вулиці – новини України, Політика

У міністерстві охорони здоров’я розповіли, що робити українцям, якщо радіаційна аварія застала їх на вулиці. Відповідні рекомендації оприлюднила прес-служба відомства.

На тлі загрози можливого терористичного акту росіян на Запорізькій атомній електростанції МОЗ опублікувало такий алгоритм:

– Необхідно терміново захистити органи дихання, для цього підійде підручна тканина, складена в декілька шарів, або захисна маска. Це допоможе частково зменшити влучення радіоактивного пилу в організм;

— Якнайшвидше зайти до приміщення. Ідеальний варіант – великі будівлі з товстими стінами та мінімальною кількістю вікон;

– Перед входом у приміщення, по можливості, варто обережно зняти верхній шар одягу – це допоможе усунути значну частину радіоактивного забруднення;

— переконатися, що у приміщенні щільно зачинені вікна та двері, а також вентиляція;

– Обов’язково прийняти душ або обтерти тіло вологими серветками. Радіаційне забруднення осідає на волоссі, а тому варто помити голову;


— Якщо в момент аварії на вулиці перебували домашні тварини, їх також потрібно помити або, як мінімум, обробити вологими серветками.

Відомство заявляє, що перший радіоактивний пил почне осідати протягом години після можливої ​​аварії, а тому краще не залишати приміщення до офіційного оголошення влади. Це стосується зокрема спроб евакуації на машинах.

МОЗ підкреслює, що перший годинник після аварії найбільш небезпечний, оскільки в повітрі осідатиме забруднений радіацією пил.

Йодід калію слід приймати лише у разі рекомендації від влади.

“Головне — не панікуйте і не покидайте приміщення. Приступайте до евакуації тільки після офіційного дозволу влади. Якщо ви проводите евакуацію власним автомобілем, слідкуйте за вказівками рятувальників і слідуйте виключно за рекомендованими маршрутами”, — сказано в повідомленні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post ???? Через онлайн-банкінг по всій Україні ошукували людей, які організовували збір …
Next post Росія відправила спортсменок під вигаданими іменами на Панарабські ігри