Байден перешкодив Уоллесу стати новим генсеком НАТО через рішення з F-16 для ЗСУ – Telegraph – новини України, Політика

Президент США Джо Байден перешкодив міністру оборони Великобританії Бену Уоллесу стати наступним генеральним секретарем НАТО після того, як Лондон почав просувати ідею навчання українських льотчиків на F-16 без схвалення Вашингтона. Про це пише видання Telegraph із посиланням на неназване джерело в Альянсі.

У матеріалі сказано, що Уоллес нібито був фаворитом, щоб змінити Йєнса Столтенберга на посаді глави НАТО наприкінці цього року, але не зміг заручитися підтримкою Вашингтона на тлі “напруженості”, пов’язаної з військовою підтримкою України з боку Великобританії.

За даними журналістів, британський прем’єр Ріші Сунак “сильно лобіював” Уоллеса під час зустрічі із президентом США у Вашингтоні.

Пізніше Байден сказав на прес-конференції, що у Великій Британії є “дуже кваліфікована людина” для цієї посади, але не запропонував своєї підтримки.

“Вашингтон був стривожений, коли Великобританія оголосила про плани щодо навчання українських пілотів та формування міжнародних зусиль із озброєння їх американськими літаками F-16 без його підтримки”, – пишуть журналісти.

За словами джерела ЗМІ в НАТО, цей крок Лондона “поклав кінець будь-якій надії, що залишилася” міністра оборони на “перемогу” над Байденом.

  • У 2014 році Єнс Столтенберг став генсеком НАТО. 2019-го та 2022-го Столтенбергу продовжували термін його повноважень.
  • У лютому 2023-го повідомлялося: у НАТО вважають, що слід знову продовжити повноваження Столтенберга, проте сам він цього не хоче і має намір залишити посаду, як і планувалося, у жовтні 2023 року.
  • 16 червня Столтенберг вкотре наголосив, що не хоче залишатися генсеком НАТО після завершення терміну повноважень. Водночас, за даними ЗМІ, Байден нібито особисто вмовляв Столтенберга залишитись генсеком Альянсу.
  • 4 липня повноваження Столтенберга було продовжено до 1 жовтня 2024 року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Зеленський провів засідання Ставки: говорили про ситуацію на ЗАЕС і фронті
Next post Вперше за рік українці продали більше валюти, ніж купили – Економіка