Контрнаступ ЗСУ має успіх під Бахмутом. Ключ до міста – Кліщеївка та Берхівка – новини України, Політика

Українська армія має частковий успіх на південь від Бахмута, закріплюється на нових рубежах та тисне окупантів на північ від міста. Генерал Олександр Сирський упевнений, що Бахмут буде деокуповано.

Але чекати на швидке звільнення міста не варто, попереджає ЛІГА.net військовий експерт із Центру Разумкова Олексій Мельник: “Червень мав стати протверезінням для тих, хто сформував собі очікування блискавичного та легкого успіху Збройних Сил”.

Як відбувається наступ у районі Бахмута та чому маленькі села Кліщіївка та Берхівка можуть стати ключами до міста – коротко на ЛІГА.net.

ЩО КАЖУТЬ У ГЕНШТАБІ

Українські військові досягли часткового успіху в районі Кліщіївки, заявили вранці 5 липня у Генштабі. Це – південна околиця Бахмуту.

Паралельно продовжується тиск Сил оборони на північ від міста. Ідуть важкі бої, росіяни кидають резерви та зазнають тяжких втрат, додали в Генштабі.

Без деталей успіхи північ від Бахмута підтвердив командувач Сухопутними силами Олександр Сирський. І показав відео штурму десятої бригади.

Наступ на флангах Бахмута продовжується приблизно з кінця квітня – початку травня. Останнім часом українська сторона обережно повідомляє про успіхи, але 3 липня заступник міністра оборони Ганна Маляр попереджала: росіяни теж намагаються йти в атаки, ситуація динамічна – і позиції можуть переходити з рук до рук двічі на добу.

У самому Бахмуті теж неспокійно, каже Маляр. Росіяни намагаються завдати втрат і зірвати логістику українських захисників. Сили оборони не дають окупантам вільно пересуватися містом.

Російські пропагандисти 5 липня писали панічні пости, що росіяни нібито залишили Кліщіївку. Офіційних підтверджень немає. А орієнтуватись на інформацію ворога – не найкраща ідея в умовах сучасної війни.

КЛЮЧІ ДО БАХМУТУ: ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ НАСТУП

Росіяни для захоплення Бахмута йшли в лоб: терористична Група Вагнера не шкодувала зеків і, за словами президента Володимира Зеленського, втратила понад 21 000 убитими та ще 80 000 пораненими.

Українська тактика під Бахмутом значно відрізняється. ЛІГА.net Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

“Це – обхід населеного пункту, встановлення вогневого контролю над позиціями та шляхами комунікації, щоб поставити супротивника перед вибором: або вони потрапляють в оточення, або роблять жест доброї волі, – уточнює Мельник. – Один із ключових критеріїв такої тактики – мінімізувати власні втрати” .

Силам оборони вже вдалося зрізати клешні, які нависали на захід від Бахмута з півночі та півдня, нагадує ЛІГА.net військовий аналітик та офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін. І тепер ситуація дзеркальна: українські захисники намагаються обійти місто з півдня (Кліщіївка) та півночі (Берхівка). Успіхи довкола останньої фіксувалися кілька тижнів тому.

Читайте також: Інтерв’ю | Командир батальйону третьої штурмової: “Вагнер” тікав у паніці, ми добу бігали ворожими тилами

ЗСУ мають успіх під Бахмутом.  Ключ до міста – Кліщіївка та Берхівка

Ці села перебувають у низині, каже Левін. Але їхнє звільнення дозволить зробити укріплені точки, з яких можна продовжити рух до панівних висот.

“Сам Бахмут теж знаходиться в низині, навколо нього є домінуючі висоти. Якщо ви займаєте їх, то контролюєте всю ситуацію і силу всередині Бахмута, – пояснює Левін. – Якщо буде зайнято Кліщіївку та Берхівку, то це починає створювати загрозу затиску Бахмута у лещата” .

ЗСУ мають успіх під Бахмутом.  Ключ до міста – Кліщіївка та Берхівка

Також звільнення Берхівки дозволить перерізати трасу M-03. ЛІГА.net екс-спікер Генштабу та полковник ЗСУ Владислав Селезньов. Саме нею окупанти могли планувати рух на Слов’янськ.

А поступ на схід від Кліщіївки ставить під загрозу трасу на Горлівку.

“Звичайно, по оперативному оточенню Бахмута не може все реалізуватися тут і зараз, – каже Селезньов. – Але якщо ми візьмемо панівні висоти і зможемо просунутися на схід, то у росіян буде чимало клопоту. І у незручному становищі вони будуть змушені приймати непрості рішення” .

МІСТО-МАГНІТ

Бахмут протягом усього російського наступу виконував роль магніту: стягував на себе значні сили окупантів, які перемелювали українські захисники, щоб знижувати потенціал армії РФ.

Нині ситуація повторюється.

Із дозованих повідомлень Генштабу відомо, що росіяни перекидають сюди резерви. За даними спікера Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого, на Бахмутському напрямку сконцентровано близько 50 000 окупантів – майже третину від усієї угруповання армії РФ на сході.

Росіяни вклали величезну кількість політичного сенсу у захоплення Бахмута, пояснює Мельник. Окрім військового значення, втрата міста означатиме для них втрату всіх досягнень за вісім місяців настання.

“Українське командування вміло використовує цю слабкість росіян. Окупанти намагаються всіма силами його утримати, – додає Мельник. – Це зручний випадок, щоб якнайбільше цих сил відтягнути від інших ділянок фронту. А в ідеалі – максимально їх знищити”.

ЧОГО ЧЕКАТИ ДАЛІ

Бойові дії йдуть за планом – і Бахмута буде звільнено, запевнив ABC News генерал Сирський, не називаючи термінів.

Чекати на швидкі результати не варто, кажуть ЛІГА.net всі три експерти.

“За словами Сирського видно, що немає символічних дат, до яких була б прив’язка, – пояснює Мельник. – Немає дат, заради яких командир має взяти кордон, жертвувати особовим складом чи технікою”.

Навіть якщо Бахмут буде деокуповано, то попереду ЗСУ зіткнуться із серйозними викликами, попереджає Селезньов. Це і річка Бахмутка, яку прострілюватимуть на відкритій місцевості, і лінії оборони, які росіяни налаштували та продовжують будувати на загрозливих напрямках.

“Але якщо подивитися на карти, то очевидно, що у разі успіху просування чи оточення Бахмута створюється одразу кілька кишень, де буде загрозлива ситуація для росіян”, – зазначає Мельник.

ЗСУ мають успіх під Бахмутом.  Ключ до міста – Кліщіївка та Берхівка

Але поки що фантазувати про звільнення Бахмута і подальше просування ЗСУ вглиб Донбасу зарано, додає Левін.

“Деокупація Бахмута – це локальний оперативний рівень. А рух вглиб Донбасу – стратегічний, – робить висновок він. – Проблем буде багато, і не варто робити їхню градацію. Подальші бойові дії, деокупація, розгром ЗС РФ – все це важко. І всі герої вносять свій внесок у спільну справу”.

Читайте також: Репортаж | “Сміливість заразна”. Три дні з третьою штурмовою бригадою, яка воює під Бахмутом: фото, відео

Марк Сировий

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Будинок на перехресті. Три історії з прихистку для переселенців
Next post Шмигаль вважає, що тарифи на воду в Україні не мають зростати. Він запропонував “компроміс”, щоб “не обтяжувати гаманці” громадян