Дев’ять головних новин України та світу на 5 липня 19:00 – новини України, Політика

1. Бахмут. ЗСУ наступають у районі Кліщіївки, мають успіх, росіяни вводять резерви – Генштаб. ЗСУ продовжують наступ північніше і південніше Бахмута, чинять тиск на ворога і вибивають його з раніше зайнятих рубежів (докладніше).

2. В Ужгороді п’яний співробітник військкомату побив жінку. Генерал Павлюк: Він звільнений із ЗСУ. Заступник міністра оборони Олександр Павлюк заявив, що співробітника Закарпатського територіального центру комплектування (військкомату), який п’яним побив жінку в Ужгороді, звільнено з лав ЗСУ (докладніше).

3. Макіївка. З’явилося відео знищення арсеналу росіян – від вибуху утворився величезний “гриб”. У соцмережах кажуть, що у Макіївці росіяни розмістили великий склад із боєкомплектом до реактивних систем залпового вогню у дворі недобудованого житлового масиву (докладніше).

4. Серед європейських компаній більше податків до бюджету Росії сплатили німецькі – Bild. Компанії з Німеччини минулого року сплатили до російського бюджету більше коштів у вигляді податків, аніж будь-які інші європейські компанії, пише німецьке видання (докладніше).

5. Кремль збирається залучити до армії Росії ще 500 000 чоловік війни на виснаження – Генштаб. За планами Кремля, до лав окупаційної армії Росії передбачається додатково залучити до 500 000 чоловік, і, враховуючи великий мобілізаційний ресурс, Москва “здатна повністю забезпечити власні збройні сили особовим складом для тривалої війни на виснаження” (докладніше).

6. Українців попросили більше економити електроенергію через спеку. Через підвищення температури повітря споживання електроенергії у вечірній час 4 липня збільшилося на 9% порівняно з минулим тижнем. Також змінився період максимального споживання протягом доби. Тому Укренерго закликало споживачів економити (докладніше).

7. Ставка. Вирішено нарощувати виробництво зброї та боєприпасів. На розширеному засіданні Ставки верховного головнокомандувача вирішено продовжувати нарощувати власне виробництво військової техніки та боєприпасів (докладніше).

8. Україна, Британія, Канада та Швеція подали до суду ООН позов проти Ірану за збитий боїнг. У заяві стверджується, що дії та бездіяльність Ірану щодо збивання літака рейсу PS752 двома ракетами класу “земля-повітря”, запущеними членами Аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, є порушенням міжнародних правових зобов’язань Ірану (докладніше).

9. Вибух у суді у Києві: на місці працюють правоохоронці. Є інформація, що вибух нібито вчинив Ігор Гуменюк. Його звинувачують у теракті під Верховною Радою у серпні 2015 року. Тоді загинули четверо бійців Нацгвардії, 65 військовослужбовців зазнали поранень (докладніше).

Читайте також тексти дня:

Понад тисячу планет. Все, що потрібно знати про гру Starfield перед релізом

Війна та ВІЛ. Як захистити себе від інфекції

“Відьмак”, “Футурама” та “Підстава”: це 13 серіалів липня

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Протягом доби росіяни били по девʼяти областях України
Next post Втрати росії на війні в Україні — у Великій Британії назвали цифри