США погодилися дати Україні касетні боєприпаси – Білий дім – новини України, Політика

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу підтвердив, що Вашингтон надає Києву касетні снаряди.

Салліван зазначив, що Київ “надав письмові запевнення”, що він використовуватиме цю зброю “дуже обережно, з метою мінімізації будь-якого ризику для цивільного населення”.

За словами радника Байдена з питань нацбезпеки, Україна аргументувала необхідність касетних боєприпасів, надавши гарантії того, що ці боєприпаси будуть використовуватися лише на полі бою.

“Ми знаємо, що касетні боєприпаси створюють ризики для цивільного населення, тому ми стільки відкладали це рішення як могли”, – пояснив він.

Салліван додав, що “лінія фронту постійно змінюється, тому чітко визначити на карті місце використання снарядів ми не можемо”.

Він наголосив, що згодом Пентагон оголосить про новий пакет військової допомоги, до якого і мають увійти касетні боєприпаси.

ДОВІДКА. Касетні (кластерні) боєприпаси призначені для знищення бронетехніки та піхоти на відкритому просторі. Касетний снаряд розпадається на десятки дрібніших зарядів, які у разі неспрацьовування можуть залишатися на полі бою навіть роками. Застосування касетних боєприпасів обмежено Конвенцією з касетних боєприпасів від 2008 року, але Україна, Китай, США, Індія, Пакистан, РФ, Ізраїль, Південна Корея та деякі інші країни її не підтримали. США хочуть замінити DPICM альтернативними боєприпасами за програмою AWP від ​​Lockheed Martin і Alliant Techsystems, які мають схожу або велику ефективність, не залишаючи боєприпасів, що одночасно не розірвалися.

Читайте також: ЗСУ потрібні касетні боєприпаси для контрнаступу. HRW пише Байдену – “не давайте”

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Альтернатива НАТО існує – новини України, Суспільство
Next post світова столиця ампутацій, але українці і досі часто неадекватно реагують на людей з протезами — Ексклюзив ТСН — tsn.ua