Лінкявічюс про саміт НАТО: Якщо Росія відчує хоч якусь перемогу – це буде помилка – Політика

Дискусії щодо декларації саміту НАТО у Вільнюсі будуть йти до останнього моменту, але не можна дати Росії відчути слабкість. Про це в інтерв’ю LIGA.net розповів екс-глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

“Якщо росіяни відчують хоч щось, трохи схоже на перемогу, то це буде велика помилка. Вони можуть спробувати це продати вдома, що “СВО” вдалася – НАТО забарилося, не буде України в НАТО”, – сказав він.

За словами Лінкявічюса, дискусії щодо декларації глав держав триватимуть до останнього моменту. І дуже важливо, які слова у ній будуть.

Він сподівається, що буде прогрес порівняно із формулюванням Будапештського саміту.

ДОВІДКА. На саміті НАТО у Бухаресті 2008 року зафіксували, що Україна та Грузія стануть членами НАТО через план дій щодо членства. Але не було вказівок дат і будь-якої конкретики, коли це станеться.

ПДЧ було винайдено, щоб допомогти зблизитися з НАТО, нагадав Лінкявічюс. Але для деяких країн став буфером, штучним кордоном, щоби тримати на дистанції. “Це треба зняти у Вільнюсі”, – каже дипломат.

Але якщо Україна не досягне бажаного, то на Вільнюсі життя не закінчується – їй треба продовжувати боротьбу, наполягає Лінкявічюс. Адже альтернативи НАТО для України не мають.

“Україні потрібні гарантії безпеки. Не штучні, не ще один Будапештський меморандум, а щось дуже важливе. Це потрібно зробити”, – підсумував він.

Читайте також: Інтерв’ю | Лінкявічюс: Путіну настав час думати, як вижити. А НАТО – не повторювати своїх помилок

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Кім прокоментував теракт — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post Данило Шеметов — російський футбольний суддя загинув на війні України проти росії