500 днів війни в Україні змінили Європу: якої трансформації зазнала Німеччина

500 днів війни в Україні – змінили Європу. Зокрема, одну із найпотужніших та найконсервативніших її держав – Німеччину. Самі німці називають цю трансформацію “зміною епох”. Чому? І чи є ці зміни незворотними? Тетяна Логунова аналізувала.

Біля всіх офіційних установ, на дахах музеїв та у вікнах житлових будинків. Українських прапорів у Берліні, здається, навіть більше ніж німецьких. Синьо-жовті стяги з’явилися на вулицях столиці та інших німецьких міст у перші дні повномасштабної війни. І майорять вже 500 днів.

Такою солідарною – за 20 років роботи в цій країні – Німеччину я ще не бачила. І не пригадую, щоб консервативні німці так швидко ухвалювали рішення, які без перебільшення можна назвати історичними. Для змін, які відбулися в країні за 500 днів війни в Україні, канцлер Олаф Шольц обрав слово “Zeitenwende”. Торік, воно, до речі, стало “словом року” в Німеччині. Точний відповідник українською підібрати складно, але по суті “Zeitenwende” – це “зміна епох”.

Вперше цей термін канцлер Німеччини вжив через кілька днів після повномасштабного нападу росії на Україну. На спеціальному засіданні Бундестагу, у промові, що стала програмною.

Олаф Шольц, канцлер Німеччини:

Ми переживаємо зміну епох, яка означає, що світ після неї не буде таким, як раніше. Ключове питання: чи зможе сила перемогти право? Чи дозволимо ми путіну повернути стрілки годинника назад і повернутися в 19 сторіччя, в часи боротьби між великими державами? Чи все ж нам вдасться зупинити розпалювачів війни, таких як путін?

На цьому ж засіданні Шольц оголосив: Німеччина бере курс на посилення своєї обороноздатності. На модернізацію армії без вагань виділили 100 мільярдів євро. А німецькі політики, які, з огляду на історію, завжди намагалися триматися подалі від зброї та війська, почали з’являтися на полігонах. Подивіться на ці кадри – Олаф Шольц по драбині лізе на танк! А ось знову він – за штурвалом винищувача! У післявоєнній історії Німеччини такого не робив жоден канцлер! Не зрозуміли б! Німеччина і військова міць – це ж табу!

Сергій Сумлєнний політолог, керівник “European Resilience Initiative Center”:

Це протирічило усьому ставленню післявоєнної Німеччини до своєї ролі у світі й до того, що є армія, для чого є армія. Тому що зброя для німців виглядало, як не щось заборонене, а настільки брудне й огидне, що до нього навіть доторкатися не треба. І якщо хтось добровільно йде служити в Бундесвер, то ця людина є проблемною і від неї треба тримати дистанцію. Тобто тут німцям треба було зробити над собою дуже велику роботу. Бо це порушувало не просто величезну кількість табу, а базових переконань, на яких була побудована післявоєнна німецька державність.

Ще одне порушене табу – поставки зброї в Україну. Німеччина, яка до війни переконувала, що це неможливо, за 500 днів відправила нам озброєнь та техніки на 7 мільярдів євро. Це надсучасні комплекси протиракетної оборони, танки, бойові машини піхоти, самохідні гаубиці, системи реактивного залпового вогню, боєприпаси та багато іншого.

Сергій Сумлєнний політолог, керівник “European Resilience Initiative Center”:

Німецький консенсус полягав в тому, що німецька зброя не може вбивати росіян. Бо саме росіяни вважалися людьми, котрі сто відсотків наслідують перемогу над нацистською Німеччиною на східному фронті. Україна в цьому питанні ігнорувалася, український внесок ігнорувався, України нібито не існувало на ментальній карті Німеччини. І коли танки, і не тільки танки, але й інша зброя, почала постачатися в Україну, це був величезний злам.

Кардинально змінилася й енергетична політика. Німеччина – найбільший імпортер російського газу в Європі – більше його не купує. Відмова була поетапною: спочатку німці зупинили сертифікацію вже добудованого другого “Північного Потоку”, потім оголосили, що за рік-два повністю переорієнтуються на нових постачальників палива. Утім, сталося це набагато раніше. Вибухи на газогонах системи “Північний Потік” у Балтійському морі зняли Німеччину з російської енергетичної голки. Та й загалом німці повністю переформатували своє відношення до росії. Тепер москва не проблемний партнер, а найбільша загроза для демократичного західного світу.

А ще Німеччині ніколи раніше не жили так багато людей. В країни зафіксована рекордна чисельність населення – понад 84 мільйони. Демографічний стрибок стався завдяки мігрантам. Зокрема, з України. У перші дні війни уряд пообіцяв прийняти усіх шукачів прихистку, без обмежень та квот. І стримав цю обіцянку. Зараз в Німеччині більше мільйона біженців з України – це найвищий показник по Європі.

Зміни, які сталися в Німеччині за останні 500 днів, експерти називають революційними. А от наскільки вони незворотні – поки питання.

Сергій Сумлєнний політолог, керівник “European Resilience Initiative Center”:

“Спляча красуня” – це одна із найвідоміших німецьких казок. Я не думаю, що Німеччина може так просто відмовитися від своїх архетипів. Звісно, що Німеччина трохи прокинулась, звісно, що німецька риторика змінилася, звісно, що німецькі дії змінилися. Але ці зміни не настільки глибокі і я боюся, не настільки незворотні. Повернення до ситуації меркелізму 14-го, 15-го, 18-го років вже не є можливим. Але чи є те, що ми бачимо зараз є сталою і розумною політикою? Я думаю, що Німеччина пройшла лише 20-30 відсотків шляху, який мала пройти ще 20 років тому.

Найбільшою загрозою для демократичного курсу Німеччини експерти вважають ріст популярності правих популістів, які серед іншого вимагають повернутися до діалогу з росією. Наразі на рахунку “Альтернативи для Німеччини” – перемоги на місцевих рівнях. Але соціологи фіксують рекордний для політсили рівень підтримки на національному рівні. За ультраправих готові проголосувати 20 відсотків виборців.

Previous post Аеророзвідники допомагають артилерії знищувати скупчення ворожої техніки та піхоти: особливості роботи
Next post Росія заважає Україні кваліфікуватися на Олімпіаду 2024 у фехтуванні, заявив Ілляшев