Україна та Польща повідомили про прибуття до Білорусі “вагнерівців”

Українські та польські офіційні особи повідомили про прибуття до Білорусі з Росії найманців приватної військової компанії “Вагнер”. Про це в неділю пише Reuters з посиланням на інформацію, що надійшла днем ​​раніше, від прес-секретаря української прикордонної служби Андрія Демченка.

“Вагнер у Білорусі”, – написав Демченко в телеграм-каналі, зазначивши, що в країні спостерігається переміщення “окремих груп” із Росії.

Деякі члени цієї ПВК перебувають у Білорусі щонайменше з вівторка, розповіли Reuters два джерела, близькі до “вагнерівців”.

Заступник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарін заявив, що Варшава також має у своєму розпорядженні підтвердження присутності найманців “Вагнер” у Білорусі. “Наразі їх може бути кілька сотень”, – написав Жарін у твіттері. Раніше цього місяця Польща повідомила, що зміцнює кордон із Білоруссю, щоб протистояти потенційним загрозам.

Білоруське Міноборони у п’ятницю цього тижня повідомило про прибуття найманців ПВК “Вагнер” до Могилівської області. Вони, за даними відомства, перебувають на полігоні поряд з Йосиповичами та проводять тренування військовослужбовців місцевих сил територіальної оборони.

У свою чергу проект “Беларускі Гаюн”, який займається моніторингом військової активності, повідомляв цього тижня про прибуття до Білорусі великої колони ПВК “Вагнер”. “За нашими даними, у колоні помічено мінімум 60 автомобілів, серед яких пікапи, великі фури, “буханки” (мікровтобуси – РС) та мінімум 3 автобуси для перевезення людей. Колону супроводжувало ДАІ Білорусі”, – наводить зміст посту “Сьогодні”. Аналітики проекту зробили висновок, що колона ПВК “Вагнер” рухається до наметового табору в селі Ціль, що в Осиповичському районі Могилівської області.

Білоруська служба Радіо Свобода на основі аналізу супутникових знімків повідомляла про будівництво наметового табору на території покинутої військової частини під Осиповичами біля села Мета. Журналісти нарахували понад 300 польових наметів у кожному з яких можуть розміститися від 20 до 50 осіб.

  • Переміщення ПВК “Вагнер” до Білорусі було частиною угоди, яка поклала край спробі заколоту, здійсненого цим угрупуванням у червні, говорив президент Росії Володимир Путін. Засновник ПВК Євген Пригожин не з’являвся на публіці з 24 червня.
  • У нещодавній розмові з “Комерсантом” президент Росії повідомив, що юридично ПВК “Вагнер” не існує. Незабаром після заколоту Пригожина Путін заявляв, що держава повністю фінансувала групу, заплативши за рік 86 мільярдів рублів.
  • Режим білоруського авторитарного лідера Олександра Лукашенка вважається одним із основних союзників Росії, яка веде війну проти України. Не відправляючи безпосередньо на війну білоруські війська, Лукашенко дозволив Москві використовувати білоруську територію для початку повномасштабного вторгнення. З того часу Мінськ також дозволив розмістити в країні російську ядерну зброю.
Previous post Ізраїль використовує штучний інтелект, аби планувати авіаудари, − Bloomberg
Next post На Бахмутському напрямку ЗСУ «твердо тримають ініціативу» вже кілька тижнів поспіль – Череватий