Рамштайн. Захід змінює пріоритети, щоб прискорити настання України крізь мінні поля – новини України, Політика

Засідання Рамштайн-14 зібрало в онлайн-режимі міністрів оборони понад 50 країн. Головні теми – контрнаступ та посилення ППО України.

“Ключовим питанням було, що потрібно прямо зараз. Пріоритети переглянуті, – каже ЛІГА.net військовий експерт із Центру Разумкова Олексій Мельник. – Успіх контрнаступу – надзвичайно критичне питання”.

Як пройшов черговий Рамштайн – коротко на ЛІГА.net.

ЩО ТРАПИЛОСЯ. На відкритті глава Пентагону Ллойд Остін перерахував досягнення коаліції між попереднім та нинішнім Рамштайном:

– пакет від США на $800 млн із ракетами для систем ППО, касетними боєприпасами, бронетехнікою Bradley, Stryker та іншим;

– пакет від Німеччини на $770 млн – із двома пусковими установками надзвичайно ефективних ЗРК Patriot, 25 танками Leopard, 40 БМП Marder та 20 000 артилерійських снарядів та іншим;

– від Норвегії – дві пускові ЗРК NASAMS;

– від Франції – далекобійні ракети SCALP;

– Від Австралії – 70 бронемашин.

За зачиненими дверима основні теми – потреби контрнаступу та посилення ППО, кажуть у Пентагоні. Ще до завершення засідання країни Бенілюкс оголосив, що поставлять партію відремонтованих БТР М113, які використовуються, зокрема, штурмовими бригадами.

“Контрнаступ України знаменує собою ключовий момент у цій трагічній війні, – пояснив Ллойд Остін. – Збройні Сили України перехопили ініціативу, щоб відновити контроль над своєю суверенною територією”.

Для контрнаступу коаліція вже підготувала 17 бригад (63 000 військових), Наголосив голова комітету командуючих штабів Марк Міллі. Наступ буде повільним і кривавим, але далеким від провалу – Україна ще не задіяла значних резервів, доки частина її військ просувається крізь мінні поля.

І партнери продовжують посилювати військову силу України, додав Остін. Даючи нову техніку, зброю та навчаючи військових.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Основні втрати в наступі Україна зазнає навіть не ударів з повітря, а через мінні поля, підкреслив Міллі. Тому один із нових акцентів коаліції – протимінне обладнання. З ініціативою створити коаліцію з розмінування виступила Литва.

Міни – це та основна причина, чому контрнаступ не розвивається стрімко, пояснює ЛІГА.net Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

“Окупована територія килимово замінована, – пояснює Мельник. – Росія має, схоже, необмежені запаси мін та засоби дистанційного мінування. Пророблені коридори через кілька годин наступу ЗСУ знову дистанційно мінуються. Росіяни зрозуміли, що цей ефективний засіб захисту, і полюють на машини розмін , ніж за Leopard чи Bradley”.

Увага до мінування свідчить, що Рамштайн переглянув пріоритети.

Також у громадській площині загострилася тема боєприпасів. Декілька днів тому радник президента США Джейк Салліван попередив, що в Америки значно скорочуються запаси снарядів 155-мм.

У партнерів є розуміння проблем із запасами та обмеженими обсягами виробництва, зазначає Мельник. Можливе рішення – джерела, які раніше використовувалися в обмеженому обсязі.

Хорошим варіантом тут може бути постачання від США касетних боєприпасів, каже експерт. Вашингтон має значні запаси, а касетний снаряд проти живої сили замінює з десяток звичайних.

“Рятівним колом може стати ще, наприклад, Південна Корея, яка також присутня в цьому форматі, – додає Мельник. – З огляду на її запаси та виробничі потужності вона завжди перебуває в стані підготовки до війни”.

Читайте також: Розбір | Накривають у радіусі до 300 метрів. Як надання касетних боєприпасів змінить лінію фронту

Інший пріоритет зустрічі – посилення ППО – має щонайменше дві складові.

По-перше, наступ вимагає посилення фронтової ППО, оскільки росіяни все ще мають перевагу в повітрі, дошкуляючи захисникам України вертольотами Ка-52 та дронами, такими як Ланцет чи FPV.

По-друге, посилення захисту міст. Незважаючи на санкції, росіяни збільшили виробництво ракет. Не всі міста мають захист, який можна порівняти з київським. Приклад – нещодавнє влучення “Калібрів” по будинку у Львові.

Читайте також: Розбір | Західні техногіганти допомагають Росії бомбардувати українські міста: як це зупинити

Загострює потребу та наближення холодів. За словами фахівців, Україна не зможе відновити до зими усі пошкоджені росіянами енергетичні об’єкти. А нову кампанію терору проти енергетики виключати не можна.

“Пріоритети – великі міста, критична інфраструктура та фронтові тактичні засоби для прикриття військ… Ситуація посилюється нестачею авіації, – додає Мельник. – Має бути комплексний підхід, тому що захист усієї території України лише наземної ППО – непосильне завдання навіть для партнерів”.

ЩО ДАЛІ. Як правило, результати Рамштайну виливаються в оголошення нових пакетів допомоги протягом кількох днів та тижнів після засідання.

За даними Reuters, найближчими днями США оголосять про черговий пакет на $1,3 млрд із системами ППО (зокрема, антидроновими Vampire), системами протидії БПЛА DroneShield, безпілотниками Phoenix Ghost, Switchblade, боєприпасами та іншим обладнанням.

Наступний Рамштайн – за місяць. І в серпні якраз має розпочатися підготовка українських пілотів на F-16. Лідери авіакоаліції – Данія та Нідерланди – інформували сьогодні партнерів про плани.

Ймовірно, тема авіації звучатиме знову на наступному засіданні. Але головну роботу з літаків уже виконано, зазначає Мельник.

“Є політичне рішення, більш-менш узгоджені технічні деталі, – робить висновок він. – Зараз має йти тиха робота за планами: підготовка льотчиків, технічного персоналу, налагодження логістики, постачання самих літаків. Цей процес уже йде планово. Але як би швидко ми не хотіли – потрібні місяці, щоби літаки можна було застосовувати максимально ефективно”.

Читайте також: Тема дня “Це результат вдалої розвідки”. Як готували новий удар по мосту до Криму

Марк Сировий

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Покарати Росію за терор – це історичне завдання сучасного покоління лідерів світу, – Зеленський
Next post Метеорологи попередили про нові хвилі аномальної спеки