Буде спроба прориву: Росія хоче призвати 150 000 терміновиків – що це означає | новини України

У Росії розпочався черговий весняний призов. З 1 квітня по 15 липня 2024 року на термінову службу до армії оккупантів планують залучити 150 000 громадян віком від 18 до 30 років.

Цьогорічний заклик – складова загальної мобілізації в РФ, каже ЛІГА.net військовий експерт із Центру Разумкова Олексій Мельник.

Для України це один із маркерів того, що російський диктатор Володимир Путін планує продовжувати велику війну та перевірену тактику м'ясних штурмів. ЛІГА.net військовий аналітик, засновник БО Реактивна пошта Павло Нарожний.

Які ризики для України можуть нести російські призовники і коли чекати їхньої появи на полі бою – коротко.

ЩО ТРАПИЛОСЯ. 31 березня Путін підписав указ про весняний призов на 150 тисяч.

РФ також анонсувала незаконний призов на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

довідка

Призов на окупованих територіях є військовим злочином. Женевська конвенція забороняє окупантам примушувати цивільних осіб на окупованих територіях до служби в окупаційних збройних чи допоміжних силах. Також окупантам не дозволяється чинити тиск чи пропагувати добровільне надходження на службу.

Зокрема, як повідомив голова Луганської ОВ Артем Лисогор, на окупованій території Луганської області окупанти планують затягнути у своє військо чоловіків 1994-2006 років народження.

На території окупованого Криму українців примушуватимуть до служби через погрози кримінального переслідування, попереджає представництво президента України: “Вже відомо про 520 випадків, з яких 206 – тобто 40% – після 24 лютого 2022 року”.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Військове керівництво країни-агресора обіцяє, що російських призовників не відправлятимуть на окуповані території України і вони не братимуть участі у бойових діях.

Але є певний елемент інтриги в тому, чи опиняться ці 150 тисяч окупантів на території України саме у статусі терміновиків, де вони проходитимуть службу, каже ЛІГА.net військово-політичний оглядач групи Інформаційний опір Олександр Коваленко.

“У згвалтованій російській Конституції прописано, що і півострів Крим, і Херсонська, і Запорізька області – це нібито Російська Федерація, – нагадує він. – Росія цілком може скористатися цим і відправити їх на окуповані українські території”.

У зоні бойових дій терміновики, швидше за все, з'являться не відразу – вони мають хоча б три місяці перебувати у місцях базування військових частин для проходження базової підготовки, додає він.

Враховуючи досвід попередніх скандальних ситуацій, коли, всупереч обіцянкам, терміновики з'являлися в зоні бойових дій, найімовірніше, спочатку призовників схилятимуть до підписання контракту, припускає військовий оглядач.

Фото: Maxim Shipenkov / EPA
Фото: Maxim Shipenkov / EPA

Внесені до російських законів зміни, що дозволяють укладати контракт через місяць служби, досить швидко можуть перетворити нинішніх призовників на контрактників, уточнює Мельник.

“Не можна з упевненістю говорити, що всі 150 000 будуть одразу задіяні у війні, але значна кількість поповнить саме ряди бойових частин, – каже він. – До контрактників застосовуються різні методи – від обіцянок до залякування та обману”.

Тих, хто не підпише контракт, можуть направити до прикордонних регіонів Білгородської, Брянської та Курської областей. Це звільнить частину контрактників, яких з прикордоння також перекинуть у зону бойових дій, додає аналітик Центру Разумкова.

Тому цей заклик слід розглядати як складову загальної мобілізації.

Путін оголосив про мобілізацію у вересні 2022 року, нагадує Мельник. І вона продовжується. Але з огляду на попередній досвід її проводять не в таких масштабах і більш прихованими методами.

“Головним чином – шляхом збільшення матеріальних стимулів через адміністративні методи примусу, – пояснює він. – Це дає, за різними оцінками, від 20 до 30 000 новобранців щомісяця”.

Фото: Arkady Budnitsky / EPA
Фото: Аркадія Будницький / EPA

ЩО ДАЛІ. Будь-яке збільшення російської армії – це потенційна загроза Україні, зазначає Нарожний.

“Росіяни на фронті продовжують піхотні атаки невеликими групами. Масованого використання техніки ми не бачимо, – каже він. – Уся тактика Путіна побудована на великих людських жертвах. Тому масштабний заклик – один із маркерів того, що Путін продовжуватиме воювати цією ж тактикою”.

Можна впевнено стверджувати, що Росія готується до наступу, – додає Мельник. Але, найімовірніше, йдеться про наступ на одному з оперативних напрямків. Про це попереджає ISW.

“Навряд чи Росія здатна перейти в масштабний наступ по всій лінії фронту. Але найімовірніше, що на одній із дільниць буде така спроба прориву”, – переконаний експерт Центру Разумкова.

Наступ може відбутися лише на лінії зіткнення, на якій зараз тривають активні бойові дії, погоджується Нарожний. Наступати через Сумську або Харківську області чи Білорусь для росіян означає подовження лінії фронту та величезні логістичні проблеми.

“Перший найбільш вірогідний напрямок – Куп'янсько-Лиманський, це дозволить росіянам суттєво покращити залізничну логістику для забезпечення угруповання в районі Бахмута, – вважає військовий аналітик. – Або Вугледар, щоб убезпечити для себе азовське узбережжя та скоротити лінію фронту”.

Але для цього потрібне ударне угруповання, підготовка якого буде очевидною, каже Мельник: “Має бути аномальна концентрація людських ресурсів і техніки. Це не залишиться непоміченим”.

Читайте також

Previous post Впродовж доби на фронті 61 боєзіткнення — новини на LB.ua
Next post Грошова допомога для дітей на Херсонщині – які документи потрібні для оформлення