Опозиція перемогла партію Ердогана на муніципальних виборах у Туреччині

За підсумками підрахунку 100% голосів на муніципальних виборах у Туреччині перемогу здобула опозиційна лівоцентристська Республіканська народна партія (РНП), лідером якої у листопаді 2023 року став Озгюр Озель. Згідно з опублікованими газетою Sabah даними, РНП набрала 37,7% голосів.

Правляча Партія справедливості та розвитку (ПСР) чинного президента Реджепа Таїпа Ердогана набрала 35,5%. Третє місце посіла партія “Нове благоденство” з 6,19% голосів.

Завдяки підтримці курдських регіонів 5,70% набирає Демократична партія народів.

В Анкарі опозиціонери здобули 60,38% голосів. Там чинний мер від РНП Мансур Яваш набирає 60,44% голосів, що вдвічі більше за результат опонента від правлячої партії Тургута Алтиноко.

Чинний мер Стамбула член РНП Екрем Імамоглу лідирує на виборах голови міської адміністрації з 51,14% голосів. Він сенсаційно виграв вибори у 2019 році, а за час правління встиг отримати 2 роки та 7 місяців позбавлення волі за образу ради Вищої виборчої ради Туреччини.

У провінції Ізмір РНП також здобула перемогу, за неї віддали голоси 48,96% виборців. Вперше за останні 20 років опозиціонерам у Туреччині вдалося перемогти керівну партію.

Ще до закінчення підрахунку всіх голосів Ердоган визнав поразку своєї партії. Він назвав вибори “початком поворотного етапу”. 8 березня турецький лідер говорив, що ці муніципальні вибори стануть для нього останніми “в рамках повноважень, наданих законом”.

На голосуванні 31 березня турки обирали майже 1400 мерів та 22000 депутатів по всій країні.

Опозиція перемогла партію Ердогана на муніципальних виборах у Туреччині

Previous post ???? Була доволі тривала й дуже детальна нарада з військовими та урядовцями щодо др…
Next post Ціни на продукти в Україні — нардеп Дмитро Соломчук зробив прогноз на весну