Глава МЗС Чехії: НАТО і ЄС не мають стратегії щодо Росії, Україна може відчути себе відданою | новини України

Липавський заявив, що партнери України мають вести дебати щодо стратегії щодо Росії, але не роблять цього

Дмитро Гриніченко

Дмитро Гриніченко

Редактор новин

Глава МЗС Чехії: НАТО і ЄС не мають стратегії щодо Росії, Україна може відчути себе відданою
Ян Липавський (Фото: EPA/JAKUB GAVLAK)

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що НАТО і Європейський Союз не мають стратегії щодо Росії — партнери не обговорюють, як має закінчитися війна Росії проти України. Про це він сказав у розмові з Deutsche Welle.

За його словами, ні в НАТО, ні в ЄС не ведуть спільних дебатів щодо стратегії щодо Росії.

“Я вважаю це помилкою. Я вважаю, що ми маємо проводити такі дебати. Під час такої дискусії слід обговорювати і те, як має закінчитися війна в Україні”, – сказав Липавський.

Він зазначив, що оскільки Захід не має такої стратегії, то він має дотримуватися “тих принципів, які є” — це територіальна цілісність і суверенітет України в межах 1991 року, а також право голосу для України в питанні вирішення можливого миру з Росією.

“Найбільшою помилкою, яку ми, Захід чи провідні сили, могли б зробити, було б диктувати Україні будь-яке рішення, не запросивши її до участі у цьому процесі. Вони відчують себе відданими, а це не призведе до міцного та справедливого миру та безпеки в Європі “, – Заявив дипломат.

  • 13 березня радник прем'єра Чехії повідомив, що артснаряди, закуплені за чеською ініціативою, ймовірно, почнуть постачати в Україну на початку літа.
  • 19 березня Міністр оборони Німеччини заявив, що країна покриє витрати на 180 000 артилерійських боєприпасів для України в рамках чеської ініціативи.
  • 21 березня глава МЗС Польщі сказав, що країна допоможе організувати перевезення в Україну снарядів, закуплених у рамках ініціативи Чехії.

Читайте також: Німеччина терміново передає ЗСУ 10 000 снарядів зі свого арсеналу – генерал Бундесверу

Previous post Як єгерські “джавелінщики” зупинили колону російських танків
Next post Подвійний удар по житлових будинках Харкова. Це реакція Росії на заклик ООН до України не атакуати РФ?