Військова допомога США. Голосування в Конгресі можна перенести – Bloomberg | новини України

1 квітня спікер Джонсон заявив, що у питанні допомоги, яке має бути винесено на голосування після великодніх канікул, будуть “нововведення”

Уляна Кричковська

Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Військова допомога США.  Голосування у Конгресі може бути перенесене – Bloomberg
Майк Джонсон (Фото: ЕРА / WILL OLIVER)

Голосування в Палаті представників США про допомогу Україні навряд чи відбудеться до середини квітня, а можливо, і пізніше, оскільки речник Майк Джонсон все ще шукає шляхів пом'якшення опозиції з боку республіканців, які займають жорстку позицію. Про це повідомило видання Bloomberg із посиланням на співрозмовників у керівництві партії.

За даними співрозмовників, команда Джонсона не поділилася детальним планом про пакет допомоги з республіканцями і, схоже, не визначилася з тим, на яких поступках від адміністрації президента він наполягатиме, а тому це ускладнює завдання зібрати підтримку вчасно до голосування наступного тижня.

Раніше спікер зазначив, що висуне нові умови надання допомоги. За словами Джонсона, ці умови можуть передбачати перетворення допомоги на позику, яку Україна буде зобов'язана повернути, арешт російських активів як компенсацію та скасування рішення Білого дому про заморожування видачі нових ліцензій на експорт зрідженого природного газу (ЗПГ).

За даними видання, прес-секретар Джонсона Тейлор Хоулсі заявив, що обіцянка спікера про швидкі дії не мала на меті встановити конкретний термін і що Джонсон “вислуховує думки членів партії” щодо плану.

Два представники республіканського керівництва заявили виданню, що все ще існує можливість того, що Джонсон може ухвалити рішення щодо плану допомоги протягом вихідних і прискорити ухвалення закону наступного тижня. Водночас, за їхніми словами, такий прискорений графік може призвести до провалу законопроекту, а також подальшого протистояння з прихильниками жорсткої лінії Республіканської партії.

  • З вересня 2023 року Конгрес США не може дійти згоди про бюджет на 2024 рік. Зокрема, немає консенсусу щодо фінансової підтримки України.
  • 22 лютого 2024 року Зеленський заявив, що американський Конгрес має схвалити подальшу допомогу Україні, інакше “дедалі більше наших героїчних хлопців буде у лікарнях”.
  • 21 березня демократи у Конгресі США почали підтримувати ініціативу республіканців щодо надання Україні допомоги у кредит.
  • 3 квітня радник Білого дому Кірбі заявив, що адміністрація США продовжить активно шукати способи забезпечення українців негайною підтримкою, як і минулого місяця у зв'язку із затягуванням у Палаті представників рішення щодо подальшої допомоги.

Читайте також: Столтенберг: Зволікання США за допомогою України має наслідки на полі бою

Previous post Допомога Україні: голосуватимуть з середини квітня – новини LB.ua
Next post Штраф за перетин подвійної суцільної смуги – у яких випадках його можна уникнути