Загибель бійців 128-ї бригади на побудові під Запоріжжям. СБУ: РФ могла зламати месенджери / Новое Время новини України

Вітюк заявив, що одна з головних версій — наведення ракети стало можливим через злом месенджера.

Дмитро Гриніченко

Дмитро Гриніченко

Редактор новин

Загибель бійців 128-ї бригади на побудові під Запоріжжям.  СБУ: РФ могла зламати месенджери
Ілля Вітюк (Фото: СБУ)

Причиною удару росіян по Зарічному в Запорізькій області 3 листопада 2023 року, коли на побудові загинуло понад 30 бійців 128 окремої гірничо-штурмової Закарпатської бригади, міг бути злом месенджерів військових ворожими хакерами. Про це повідомив начальник департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк в інтерв'ю Укрінформу.

За його словами, одна з головних загроз — це розсилання повідомлень для зламування месенджерів конкретних військових, які розсилає хакерське угруповання “Армагедон”.

“Такі повідомлення йдуть тисячами. Коли їм вдається зламати пристрій, ворог отримує доступ до месенджерів, комп'ютерів через пошти. Найчастіше це призводить до трагічних наслідків”, – сказав Вітюк.

Він зазначив, що в ході розслідування загибелі бійців 128 бригади СБУ з'ясувала, що на один із пристроїв, де був месенджер Signal, надійшло повідомлення про конкретну дату та місце побудови військових, куди і прилетіла ракета.

“Зараз це одна з основних версій, що наведення стало можливим саме через технічне проникнення. Цей випадок наочно показує, наскільки небезпечне використання кіберзасобів у військових діях”, – заявив начальник департаменту.

У день, коли 128 ОГШБр офіційно підтвердили загибель 19 своїх бійців, журналісти hromadські з'ясували, що командир бригади Дмитро Лисюк, по-перше, запізнився на церемонію нагородження особового складу, по-друге, прибув на шикування через дві хвилини після ракетного удару.

Радіо Свобода спілкувалася із очевидцями трагедії. Читайте, що вони розповіли.

  • 3 листопада 2023 року в Зарічному Запорізькій області окупанти завдали ракетного удару під час побудови особового складу 128 бригади, що призвело до загибелі та поранення військовослужбовців.
  • Військор Юрій Бутусов повідомив про 28 загиблих та понад 50 поранених, не уточнюючи, звідки ці дані.
  • Глава МО Умеров доручив провести розслідування причин трагедії.

Читайте також: “Можна було уникнути”. Зеленський відреагував на загибель військових під час побудови

Previous post Головне за ніч та ранок четверга, 4 квітня: жертви атаки “шахедів” на Харків, ворожі штурми на Херсонському напрямку
Next post Динамо та Шахтар здобули великі перемоги у черговому турі футбольної Прем’єр-ліги