Вища рада правосуддя знову усунула Князєва від розгляду справ | новини України

6 лютого ВСП вже ухвалював рішення про тимчасове усунення Князєва до 6 квітня 2024 року.

Уляна Кричковська

Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Вища рада правосуддя знову усунула Князєва від розгляду справ
Всеволод Князєв виходить із СІЗО (Фото: Telegram Олег Новіков)

Вища рада правосуддя (ВСП) ухвалила рішення про усунення екс-голови Верховного суду Всеволода Князєва від здійснення правосуддя. Про це йдеться у повідомленні ВСП.

За даними ВСП, Князєв не зможе провадити правосуддя до того, як набуде чинності вирок суду у його справі або поки що справу не закриють.

У клопотанні, яке подали прокурори, стверджувалося, що якщо Князєв здійснюватиме правосуддя, він може особисто чи опосередковано впливати на свідків чи інших учасників у кримінальному провадженні, а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

31 січня колишнього голову Верховного суду було звільнено зі слідчого ізолятора під заставу. 6 лютого ВРП ухвалила рішення про тимчасове усунення Князєва – рішення мало діяти до 6 квітня 2024 року.

За час слідства заставу Князєва зменшували сім разів. 31 травня 2023 року через вимогу захисту її знизили зі 107 до 75 млн грн, 5 вересня зменшили до 55 млн, 26 вересня – до 45 млн, 11 жовтня – до 35 млн, 5 грудня – до 27 млн, 21 грудня – До 20 млн, 30 січня 2024 року – 1 8,168 млн.

  • У травні 2023 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро розслідувань заявили про розкриття факту масштабної корупції у Верховному суді України. За версією слідства, Князєв є членом “бек-офісу”, який за хабар міг сприяти прийняттю необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення.
  • 16 травня ексголові Верховного Суду та його спільнику повідомили про підозру в отриманні неправомірної вигоди у розмірі $2,7 млн ​​(~101,5 млн грн).
  • 31 травня Князєв заявив, що друзі дали йому на зберігання гроші, знайдені під час обшуків у його кабінеті та вдома.
  • На засіданні 26 вересня Князєв заявив, що через арешт майна та активів не може проплатити інтернет у СІЗО, щоб підготуватися до суду та внести заставу.
  • У жовтні ВАКС затвердив угоду про визнання винності між прокурором САП та адвокатом, якого разом із Князєвим викрили на одержанні хабара.
  • Згідно з договором близько 50 млн грн переведуть на потреби ЗСУ: 21 млн – гроші, які адвокат зобов'язався надати, ~29 млн – вилучені під час розслідування кошти.

Читайте також: Колишнього голову Верховного суду судитимуть за підозрою в отриманні хабара від Жеваго

Previous post Енергоатом: ЗАЕС опинилася на межі блекауту через російські обстріли
Next post Індикатор низького рівня гальмівної рідини – як він виглядає і як виправити