Не відчуваємо негайної військової загрози від Росії, але ми готові – глава МЗС Фінляндії | новини України

Валтонен заявила, що Росія роками влаштовувала кібератаки проти Фінляндії, але пряму військову загрозу в Гельсінкі поки не відчувають.

Дмитро Гриніченко

Дмитро Гриніченко

Редактор новин

Глава МЗС Фінляндії: Не відчуваємо негайної військової загрози від Росії, але готові до всього
Еліна Валтонен (Фото: EPA/OLIVIER HOSLET)

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що її країна поки не відчуває “миттєвої” військової загрози з боку Росії, але готова до будь-яких обставин. Про це вона повідомила у інтерв'ю Телеграфу.

За її словами, Фінляндія має довгий кордон з Росією і вже зазнавала вторгнення.

“Ми знаємо, про що йдеться і яка загроза перед нами виникає. Це, ймовірно, також пояснює, чому фіни так симпатизують українцям. Миттєвої військової загрози з боку Росії ми не відчуваємо. Ми готові до будь-яких обставин”, – сказала Валтонен.

Вона зазначила, що протягом багатьох років Росія влаштовувала кібератаки проти Фінляндії та інших країн Європи.

Дипломат заявила, що на кордоні Москва зробила своїм інструментом громадян третіх країн.

“Нам довелося закрити весь східний кордон наприкінці минулого року, тому що ми бачимо, що Росія, ймовірно, загрожуватиме нам у довгостроковій перспективі. Дезінформація та пропаганда завжди мали місце, але я думаю, що фіни добре знають, що правда, а що ні”, – резюмувала глава МЗС.

  • 29 лютого повідомлялося, що у Фінляндії не наклали жодних обмежень на військову допомогу, і Україна може використати зброю, надану Фінляндією, також і на території Росії.
  • 19 березня в уряді Фінляндії заявили, що країна приєднається до чеської ініціативи та виділить 30 млн. євро на закупівлю артилерійських снарядів для України.
  • 3 квітня Україна та Фінляндія підписали 10-річну угоду про безпеку. Президент Фінляндії Стубб також оголосив, що Фінляндія надасть Україні 23 пакет військової допомоги вартістю 188 млн євро.

Читайте також: Президент Фінляндії про удари по НПЗ у Росії: Чи впливає на ціни на нафту? Війна – це збитки

Previous post Артем Шило: САП прокоментувала можливість апеляції
Next post Renault Captur отримав оновлення – ця модель офіційно доступна на ринку України фото