Слідство.Інфо: СБУ могла використати ТЦК для повістки журналісту через розслідування | новини України

За словами журналіста Шульгата, представники ТЦК звернулися до нього на ім'я-прізвище і “явно знали в обличчя”

Уляна Кричковська

Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Слідство.Інфо: СБУ могла використати ТЦК для повістки журналісту через розслідування
Фото: Слідство.Інфо

Українське агентство журналістських розслідувань Слідство.Інфо заявило, що представники військкомату намагалися вручити повістку їхньому журналісту Євгену Шульгату за вказівкою працівника Служби безпеки України. Агентство стверджує, що таким чином спецслужбовці нібито хотіли покарати розслідувача, який викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Журналісти стверджують, що 1 квітня у супермаркеті в Оболонському районі Києва до Шульгата підійшли співробітники Солом'янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. За словами розслідувача, вони звернулися до нього на ім'я-прізвище та “явно знали в обличчя”.

Слідство.Інфо повідомило, що під час розмови військовослужбовці нібито зазначили, що нещодавно Шульгату виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Коли журналіст почав знімати відео та ставити питання, чи пов'язана ситуація з його розслідуванням про СБУ, військовослужбовці пішли, сказавши, що фіксують відмову від повістки, зазначили журналісти.

Журналісти отримали відео із камер спостереження торговельного центру “Дрім”, де відбулися події.

Фото: Слідство.Інфо
Фото: Слідство.
Фото: Слідство.Інфо
Фото: Слідство.

Агентство зазначило, що ідентифікувало представників Солом'янського ТЦК. Один із них – Олександр: він підтвердив, що працює у цьому ТЦК, проте на питання про події у торговому центрі відповідати відмовився.

Також відреагував і його колега Сергій, зазначили журналісти. Військовослужбовці не погодилися назвати людину, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку.

Журналісти, з посиланнями на власні джерела, стверджують, що людиною, яка керувала представниками ТЦК, може бути Олексій Біленко – людина, близька до Вітюка.

Фото: Слідство.Інфо
Фото: Слідство.

Біленко раніше працював у львівському управлінні СБУ, а зараз – у департаменті кібербезпеки СБУ, який очолює Ілля Вітюк – фігурант розслідування Євгена Шульгата.

Агентство Слідство.Інфо планує передати оприлюднені знахідки до правоохоронних органів разом із заявою про переслідування та перешкоджання журналістській діяльності.

Редакція ЛІГА.net звернулися за коментарем до Служби безпеки України, проте відповіді наразі не отримала.

  • Раніше Шульгат з'ясував, що дружина голови департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру у столичному житловому комплексі преміум-класу. У декларації урядовця зазначено, що за квартиру заплатили 12,8 млн. грн.
  • Водночас, ринкова ціна такого житла – понад 20 млн грн, стверджує Шульгат, а Слідство.Інфо каже, що офіційного заробітку на цю квартиру Вітюку не вистачило б.
  • Водночас, його дружина Юлія почала займатися бізнесом невдовзі після призначення чоловіка на цю посаду. У СБУ запевнили, що її заробітку вистачає на куплену нерухомість.

Читайте також: Скандал із Bihus.Info. Зеленський: Будь-який тиск на журналістів неприпустимий

Previous post Ворог вперся в потужні лінії оборони: у 110 ОМБр розповіли про бої під Авдіївкою (відео)
Next post Навіщо потрібна картопля в авто – лайфхак для водіїв, який зробить поїздку більш безпечною