росія змінила тактику ударів по українській енергетиці – Financial Times

Російська армія змінила тактику ударів по енергетичній інфраструктурі України, сконцентрувавшись на електростанціях у менш захищених регіонах. Про це пише газета The Financial Times.

У період з 22 по 29 березня росія атакувала сім теплових електростанцій та дві гідроелектростанції за межами добре захищеної Київської області.

На думку українських чиновників, нова тактика росіян становить більшу загрозу, ніж масовані удари по енергетичній інфраструктурі у 2022 та 2023 роках, оскільки зараз російські військові прагнуть завдати непоправних ушкоджень. Деякі з енергетичних об’єктів, які зазнали атак, не вдасться відновити до зими 2024-го, уточнює видання.

Виконавчий директор енергетичної компанії ДТЕК Максим Тимченко пояснив, що раніше російські військові завдавали ударів по різних об’єктах у різних областях, а тепер зосередилися на електростанціях у кількох регіонахоскільки їх неможливо відновити в короткі терміни.

Наша мета – відновити якнайбільше до жовтня… За відсутності нових обстрілів не менше 50% пошкоджених енергоблоків буде знову підключено до мережі.

За його словами, якби не тепла погода, імпорт енергії з ЄС та збільшення виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, Україна зіткнулася б із широкомасштабними відключеннями, як це сталося у 2022-23 роках.

Начальниця відділу комунікацій “Укренерго” Марія Цатурян додала:

Та сама кількість ракет, яка використовувалася в зимовій атаці [2022-23]тепер спрямована на п’ять-шість енергетичних об’єктів в одному регіоні. Вони намагаються відрізати від енергопостачання великі промислові регіони та міста.

Друга важлива відмінність від зими 2022-2023 років у тому, що росія тепер використовує і дорогі високоточні балістичні ракети, заявив голова комітету Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

За його словами, в одній з нещодавніх атак на вугільну електростанцію використовувалися балістичні ракети вартістю $100 млн. При цьому Україна має в своєму розпорядженні лише кілька американських систем ППО Patriot, здатних їх збити.

За словами представника військової розвідки України Андрія Черняка, росія, як і раніше, використовує “шахеди” у великій кількості, але це більш дешевий спосіб вразити інші частини енергетичної системи, наприклад, трансформатори.

Ми очікували атаки на початку зими, але тепер бачимо, що ракети, які вони використовували, були зроблені нещодавно.

На думку розвідника, росія має достатньо ракет для ще однієї або двох великих атак у найближчі тижні.

Нагадаємо, у ДТЕК повідомили, що 80% генеруючих потужностей компанії втрачено. 5 з 6 ТЕС серйозно пошкоджені, зокрема Бурштинська та Ладижинська ТЕС.

Постраждали всі блоки на Бурштинській ТЕС і всі – на Ладижинській ТЕС. Енергоблоки різною мірою руйнування: від повного до понад 50%. Сумарно втрачено близько 2 ГВт генерації.

Також відомо про серйозні пошкодження ТЕЦ-5 у Харкові (на фото). Частково пошкоджені Зміївська ТЕС і ТЕЦ-3.

Previous post Як боротися із паршею на картоплі. Поради городників
Next post ДТП у Дніпрі 7.02.2024 – на пішохідному Hyundai збив 11-річного хлопчика, відео