У Польщі завершилися місцеві вибори: за екзитполом “ПіС” випередила альянс Туска | новини України

Загалом “ПіС” отримала найбільшу підтримку серед мешканців сільської місцевості та невеликих містечок.

Уляна Кричковська

Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

У Польщі завершилися місцеві вибори: з екзитполу "PiS" випередила альянс Туска
Місцеві вибори у Польщі (Фото: EPA)

За результатами місцевих виборів у Польщі, попередня партія влади “Право і справедливість”, ймовірно, випереджає “Громадянську коаліцію” з незначним відривом, отримавши найкращі результати у малих містах та селах. Про це повідомило видання RMF24 із посиланням на результати екзитполу від Ipsos.

Видання зазначило, що опитування на виході з дільниць прогнозує “ПіС” 33,7% голосів, “Громадянської коаліції” – 31,9% голосів, блоку “Третій шлях” – 13.5%, “Конфедерації” – 7,5%, “Левиці – 6,8%. Водночас “Громадянська коаліція” прогнозовано отримає більшість у місцевих виборних органах 10 воєводств, “ПіС” – у шістьох.

“Громадянська коаліція” здобула найвищий результат у Поморському воєводстві, де їй прогнозують 47%, а “ПіС” – у Підкарпатському, де її результат може становити 49,7%.

Загалом “ПіС” здобула найбільшу підтримку серед мешканців сільської місцевості та невеликих містечок, тоді як “Громадянська коаліція” – у великих містах.

Голосування завершилося о 21.00, 7 квітня. Явка на виборах становила 51,5%. Другий тур має відбутися 21 квітня, якщо кандидати не наберуть принаймні 50% голосів у першому турі.

Місцеві вибори є першим виборчим випробуванням для коаліційного уряду на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском майже за чотири місяці після приходу до влади.

  • Місцеві вибори у Польщі мають важливе значення для України, оскільки є ймовірність, що після їхнього проведення вдасться розблокувати кордони. Місцеві вибори фактично стали каталізатором протестів фермерів та перевізників. Один із лідерів протестів Рафал Меклер балотується у сеймик у Люблінському воєводстві за списками партії “Конфедерація”.
Previous post Євлаш: Мета дронових атак росіян – виявляти вогневі групи та системи ППО
Next post Серж Ор’є закликав Олександра Зінченка йти на фронт та захищати Україну у війні з Росією