Розстріли полонених. Лубінець: Міжнародні організації не знають, як на це реагувати новини України

7 квітня у мережі поширили відео, на якому росіяни розстрілюють трьох нерухомих українських військовополонених

Уляна Кричковська

Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Розстріли полонених.  Лубінець: Міжнародні організації не знають, як на це реагувати
Дмитро Лубинець (Фото: Facebook)

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець заявив, що міжнародні організації не знають, як реагувати на випадки розстрілу українських військовополонених з боку російських військових. Про це він сказав у ефірі Радіо Свобода.

Лубинець зазначив, що тільки недавно, відколи Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні очолила Даніель Белль, організація почала фіксувати випадки розстрілу у своїх офіційних звітах. До того, за словами уповноваженого, міжнародні організації не робили цього.

Також омбудсмен заявив, що на тлі розстрілів українських полонених Україна очікує від міжнародних організацій конкретних юридичних кроків, а не просто засудження таких випадків.

Він наголосив, що це не поодинокий випадок і через “беззубу позицію” міжнародних організацій – Росія продовжує вбивати українських полонених.

Такими юридичними кроками, на думку Лубинця, може бути відкрите провадження за фактами розстрілу з боку Міжнародного кримінального суду або згода міжнародних партнерів створити трибунал для засудження російського керівництва, зокрема щодо поводження з військовополоненими.

“Таких юридичних методів насправді дуже багато. Проблема у тому, що ми їх не бачимо”, – підсумував омбудсмен.

7 квітня у мережі розповсюдили відео, на якому росіяни розстрілюють трьох нерухомих українських військовополонених. Попередньо відомо, що місце події – Кринки у Херсонській області. Прокуратура розпочала розслідування.

  • 27 грудня 2023 року в соцмережах з'явилися кадри, на яких російські загарбники поставили трьох українських бійців на коліна та розстріляли з відстані кілька метрів. Це сталося на південному напрямку поблизу Роботино Запорізької області.
  • 9 лютого 2024 року прокуратура повідомила, що окупанти вбили двох українських військовополонених під Бахмутом.
  • 18 лютого в одному з Telegram-каналів було опубліковано повідомлення про розстріл шістьох полонених захисників механізованої бригади ЗСУ на одній із позицій в Авдіївці. Того ж дня було знайдено відео вбивства ще двох українських воїнів поблизу села Веселе Бахмутського району. Офіс генпрокурора розпочав розслідування.

Читайте також: З листопада особливо побільшало вбивств росіянами українських військовополонених – ОДП

Previous post ???? Викрито шістьох колишніх інженерів-ядерників, які працювали на «росатом» ????За …
Next post Ціни на продукти в Україні – борошно та цукор здорожчали