МАГАТЕ проведе екстрену зустріч через атаки на Запорізьку АЕС

Рада керуючих організації ООН з ядерної безпеки (МАГАТЕ) оголосила про намір зібратися цього тижня на екстрене засідання щодо ситуації на Запорізькій АЕС. Нарада призначена на четвер за запитами України та Росії у зв'язку з атаками дронів на станцію.

7 квітня МАГАТЕ повідомляло, що внаслідок атаки дронів було пошкоджено будівлю шостого енергоблоку АЕС в Енергодарі, яка з березня 2022 року перебуває під контролем російських військових. Відповідальних за удари міжнародні експерти не назвали.

Агентство ООН зазначало, що ядерна безпека АЕС не постраждала, але загалом місія МАГАТЕ охарактеризувала те, що сталося, як серйозний інцидент, що становить небезпеку для захисної оболонки реактора.

“Росатом” заявив наприкінці минулого тижня, що Запорізька АЕС зазнала безпрецедентної серії атак українських дронів, які становлять безпеку станції під пряму загрозу. У Головному управлінні розвідки України наголосили, що Київ не причетний до жодних збройних провокацій на окупованій атомній станції.

У конфіденційному листі державам-членам від 9 квітня голова правління Ради керуючих МАГАТЕ повідомив, що днем ​​раніше Україна та Росія звернулися до нього з проханням про скликання позачергової наради, повідомляє Reuters.

У вівторок Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило, що організацію поінформували про нову атаку на АЕС на півдні України. У заяві МАГАТЕ йдеться, що надійшли відомості про стрілянину і наступний гучний вибух. Одночасно призначене окупаційною владою керівництво ЗАЕС повідомило про удар дрона по даху тренажерного центру станції, розташованого неподалік неї. Провину адміністрація станції поклала на ЗСУ. У МАГАТЕ зазначили, що його команді не було надано доступу до місця атаки.

“Сьогоднішній інцидент, хоч і за периметром об'єкта, є зловісною подією, оскільки вказує на очевидну готовність продовжувати напади, незважаючи на серйозну небезпеку”, – заявив 9 квітня голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Він додав, що хто б не стояв за атаками, ці люди “грають із вогнем”.

  • Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Її територія періодично зазнає обстрілів, в яких Україна та Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки та дислокації своїх військовослужбовців.
  • Станція не виробляє електроенергію з 11 вересня 2022 року. Один енергоблок знаходиться в режимі гарячої зупинки для забезпечення потреб станції, решта блоків зараз у холодному режимі.
Previous post Ціни на овочі: у скільки обійдеться весняний салат
Next post Реал Манчестер Сіті — дивитись онлайн відео голів та огляд матчу Ліги чемпіонів 9 квітня