“Схеми”: Суддя розформованого ОАСК має російське громадянство – документи | новини України

"Схеми": У судді розформованого ОАСК є російське громадянство - документи
Фото: Facebook ОАСК

Проект Радіо Свобода “Схеми” стверджує, що суддя нині ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва Аріна Литвинова, яка має чинний статус судді, є громадянкою РФ. ЗМІ посилаються на документи із російських реєстрів.

Незважаючи на ліквідацію ОАСК, його судді, очікуючи на перекваліфікацію, продовжують зберігати за собою суддівський статус і отримувати заробітну плату.

Згідно з декларацією за 2023 рік, Литвинова, коли не чинила правосуддя, отримала понад 1,6 млн грн заробітної плати.

За даними медіа, російське громадянство жінка отримала у 2002 році у місті Єкатеринбург у РФ – на той час вона вже три роки працювала у Вищому арбітражному суді України. Причина набуття громадянства – заміна паспорта громадянина СРСР. Витяг з “Роспаспорта” датований 2022 роком.

Фото: ''Схеми''
Фото: ''Схеми''
Фото: ''Схеми''
Фото: ''Схеми''

“Схеми” з посиланням на витік із баз даних мешканців Єкатеринбургу за 2008 рік пишуть, що в місті проживала російська громадянка Аріна Литвинова з такою ж датою народження, як у українського судді, із зазначенням даних того ж паспорта РФ.

У цих же даних зазначено і місце реєстрації Литвинової в Єкатеринбурзі, яке збігається із зазначеним у витримці з “Роспаспорту”, наголошує медіа.

Фото: ''Схеми''
Фото: ''Схеми''

За даними російського державного порталу “Держпослуги”, станом на квітень 2024 року російський паспорт на ім'я Арини Литвинової значиться як недійсний, оскільки жінка не замінила його на новий після досягнення 45-річного віку 2022-го.

У той же час недійсність паспорта не означає вихід із російського громадянства – для цього передбачено окрему процедуру зі зверненням до органів влади загарбників.

“Схеми” наводять анкету Литвинової із сайту Вищої кваліфікаційної комісії суддів за 2018 рік, коли вона проходила кваліфікаційну оцінку: на запитання, чи має вона громадянство іншої держави, жінка відповіла “ні”.

Фото: ''Схеми''
Фото: ''Схеми''

ЗМІ наголошує на подібності підпису у формі 1П на отримання російського паспорта на ім'я Арини Литвинової з підписами, які містяться в досьє судді.

Фото: ''Схеми''
Фото: ''Схеми''

На запитання медіа про російське громадянство Литвинова відповіла: “Це якась провокація”.

Після цього вона поклала трубку і на наступні дзвінки та повідомлення не відповідає, зазначають “Схеми”.

За даними проекту, батьки Литвинової мають громадянство РФ: її мати відмовилася спілкуватися з журналістами, а батько назвав журналіста “провокатором” у відповідь на питання щодо обставин отримання суддею російського паспорта.

2020-го Громадська рада доброчесності дала негативний висновок щодо судді: наголошувалося, що вона допускала дії, зумовлені політичними мотивами, і переконливо не пояснила джерела походження майна.

Читайте також: Суддя скандального ОАСК може зберегти довічні виплати у 100 000 грн – ЦПК

Зокрема, у висновку згадується рішення Литвинової у складі колегії суддів на користь колишніх акціонерів ПриватБанку. Також вона задовольнила позов власника футбольного клубу “Динамо” Ігоря Суркіса про визнання його та ще низки осіб, пов'язаних із Приватбанком, а банк мав виплатити позивачам 1 млрд грн. Згодом це рішення скасував Верховний Суд.

За даними ЗМІ “Головком”, станом на листопад 2023 року суддям ліквідованої ОАСК нарахували 65,3 млн. гривень винагороди (з податками).

  • У жовтні “Схеми” заявили, що у колишнього судді Верховного Суду Валентини Симоненко є російський паспорт – екс-чиновник заперечувала. Також вона повідомила журналістам, що отримує довічний грошовий утримання від держави – близько 200 000 грн.

Читайте також: ОАСК більше немає – ліквідовано у День працівників суду

Previous post Посадовицю Херсонської ОВА підозрюють у розкраданні – новини LB.ua
Next post Глава Пентагону засумнівався в ефективності атак НПЗ Росії. Його розкритикував сенатор і згадав про вибори