США передали Україні стрілецької зброї на бригаду: забрали в Ірану, який віз хуситам | новини України

Зокрема, передали 500 000 набоїв до стрілецької зброї та 5000 АК-47, кулеметів, снайперських гвинтівок та РПГ-7.

Артем Джеріпа

Артем Джеріпа

Редактор новин

США передали Україні стрілецької зброї на бригаду: забрали в Ірану, який віз хуситам
Фото: Центральне командування США

Американський уряд передало ЗСУ зброю та боєприпаси на одну бригаду – конфіскували з вантажів, які Іран хотів передати своїм союзникам-хуситам. Про це повідомило Центральне командування Збройних сил США у X (екс-Twitter).

Загалом Сполучені Штати передали ЗСУ понад 5000 автоматів АК-47, кулеметів, снайперських гвинтівок, ручних протитанкових гранатометів РПГ-7 та понад 500 000 патронів калібру 7,62 мм (зокрема, підходить для АК та снайперських гвинтів).

Цього достатньо, щоб оснастити одну українську бригаду стрілецькою зброєю – ця зброя допоможе Україні захиститись від російського вторгнення, акцентують військові США.

Американський уряд отримав право конфіскувати ці боєприпаси ще 1 грудня 2023 року – Мін'юст виграв цивільні позови проти іранського Корпусу вартових Ісламської революції (КСІР).

У період з 22 травня 2021 року по 15 лютого 2023 року ці боєприпаси вилучили Центральне командування США та військово-морські сили партнерів Штатів із чотирьох окремих транзитних бездержавних суден.

Читайте також: Доходи Суецького каналу скоротилися майже вдвічі після нападів хуситів на судна

За американськими даними, боєприпаси передавалися від Ірану єменським хуситам, порушуючи резолюцію Ради Безпеки ООН.

Американське центральне командування зазначає, що прагне працювати з союзниками та партнерами, щоб протистояти потоку іранської летальної допомоги в регіоні всіма законними засобами, включаючи санкції США та ООН та шляхом заборон.

“Підтримка Іраном озброєних груп загрожує міжнародній та регіональній безпеці, нашим силам, дипломатичному персоналу та громадянам регіону, а також громадянам наших партнерів. Ми продовжуватимемо робити все можливе, щоб пролити світло і зупинити дестабілізаційну діяльність Ірану”, – зазначають у повідомленні.

  • Єменські хусити – союзники ХАМАС у війні з Ізраїлем. Оскільки Ємен та Ізраїль не мають спільного кордону, хусити оголосили Ізраїлю морську блокаду і почали обстрілювати і захоплювати судна в Червоному морі, поставивши під ризик торгівлю через Суецький канал.
  • 10 січня Рада безпеки ООН схвалила резолюцію, яка вимагає від хуситів негайно припинити напади на суди.
  • У ніч на 12 січня за вказівкою Байдена США разом із Великобританією та за підтримки низки країн завдали ударів по об'єктах хуситів у Ємені.
  • 13 січня єменські хусити помилково атакували танкер під прапором Панами, який перевозив російську нафту.
  • 21 березня Bloomberg заявив, що хусити запевнили Росію та Китай у тому, що їхні судна, що пропливають через Червоне море та Аденську затоку, не атакуватимуть.

Читайте також: У Білому домі звинуватили Конгрес у тому, що Україна втрачає позиції на полі бою

Previous post У Вінниці представили фотовиставку-реквієм, присвячену загиблим спортсменам
Next post Партії ЄС зобов’язалися дотримуватись етичної поведінки на виборах – LB.ua