The Hill: Колишні топ-військові США просять Верховний суд не надавати імунітету Трампу | новини України

На думку американських екс-воєначальників, надання Трампу імунітету від судових переслідувань може поставити під загрозу нацбезпеку

Мілана Головань

Мілана Головань

Редактор новин LIGA.net

The Hill: Колишні топ-військові США просять Верховний суд не надавати Трампу імунітету
Дональд Трамп (Фото: ЕРА, MICHAEL REYNOLDS)

Колишні американські генерали, адмірали та інші воєначальники подали до Верховного суду скаргу, виступаючи з проханням не надавати 45 президенту США Дональду Трампу імунітет від судового переслідування. Про це повідомляє The Hill.

Під документом підписалися, зокрема, колишній директор ЦРУ Майкл Хейден, адмірал у відставці Тед Аллен та відставний генерал Джордж Кейсі, Карлтон Фулфорд, Крейг Маккінлі та Чарльз Крулак.

Адвокати Трампа стверджували, що звинувачення проти екс-президента, пов'язані з нападом на Капітолій 6 січня 2021 року, мають бути зняті, бо на той час він виконував обов'язки президента.

На думку колишніх топ-військових, надання Трампу імунітету проти кримінальних звинувачень може відчинити двері для майбутнього втручання виконавчої влади у вибори в країні та може поставити під загрозу національну безпеку.

“Поняття такого імунітету, як загалом, так і конкретно в контексті потенційного заперечення результатів виборів, загрожує поставити під загрозу безпеку нашої країни та міжнародне лідерство. Особливо в такі часи, як нинішні, коли антидемократичні, авторитарні режими знаходяться на підйомі по всьому світу така загроза нетерпима та небезпечна”, – написали вони у заяві.

Крім того, якщо суд погодиться з аргументами Трампа та його захисту, це “зруйнує відносини між головнокомандувачем і військовими, тому що президенту не доведеться дотримуватися закону, тоді як військові все одно будуть”, додали екс-військові.

ДОВІДКА

Трампа звинувачують у підбурюванні до дій його прихильників, які призвели до штурму Капітолію у січні 2021 року. 6 січня 2021 року, коли в Конгресі США мали офіційно сертифікувати підсумки виборів президента, Трамп закликав своїх прихильників прийти на мітинг під Капітолій, щоб зупинити “злодійство”. Він особисто був присутній на акції, заявивши, що люди повинні “показати чинність, оскільки країну не можна повернути слабкістю”. Протестувальники прорвали кордон правоохоронців та увірвалися до Конгресу, зірвавши засідання. Під час штурму загинули четверо протестувальників та один поліцейський.

  • Верховний суд штату Колорадо 19 грудня 2023 року ухвалив, що Трамп знову позбавлений права брати участь у виборах через те, що своїми діями, що спричинили штурм Капітолію 6 січня 2021 року, він вчинив заколот.
  • Цей приклад наслідував суд штату Мен. Своє рішення суддя аргументувала 14 поправкою до Конституції США, яка забороняє балотуватися учасникам заколоту.

Читайте також: 64% американців вважають, що Трамп не має імунітету від судового переслідування – опитування

Previous post Бєлоусов: відомо про 54-х страчених окупантами українських військових
Next post Інфляційні тенденції: що стримує розкручування цінової спіралі