Боррель: Армії ЄС мають 100 батарей Patriot, але не можуть надати сім із них Україні | новини України

Боррель підкреслив, що ЄС має приділяти більше уваги не тільки майбутньому відновленню, а й тому, як запобігти руйнуванню.

Уляна Кричковська

Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Борель: Армії ЄС мають 100 батарей Patriot, але не можуть надати сім із них Україні
Жозеп Боррель (Фото: EPA/Olivier Matthys)

Європейський Союз робить недостатньо для захисту України від російських спроб знищити міста ракетами та керованими бомбами, а тому має терміново надати країні більше засобів протиповітряної оборони та боєприпасів. Зокрема, тому, що в європейській армії є близько 100 батарей Patriot. Про це під час виступу на європейському форумі Форум нової економіки заявив найвищий представник ЄС Жозеп Боррель.

Боррель зазначив, що не може бути переконливим аргументом, що ЄС не може надати Patriot з огляду на те, що європейські армії мають близько 100 батарей Patriot.

“І все ще ми не можемо надати сімох, яких вони відчайдушно просять”, – наголосив високий представник ЄС.

Він зазначив, що ЄС має приділяти більше уваги не лише майбутньому відновленню України, а й тому, як запобігти її руйнуванню зараз. Дипломат наголосив, що найкращим шляхом, щоб менше витрачати на відновлення – це витрачати більше для запобігання руйнуванням.

“Українці не мають можливостей для того, щоб уникнути руйнування, тому що, чесно кажучи, ми мали б робити більше і швидше, щоб вони мали здібності, яких потребують”, – сказав Боррель.

3 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про готовність Бореля активізувати роботу щодо пошуку для України додаткових систем Patriot.

  • 27 березня Кулеба заявив, що системами Patriot володіє низка держав світу, і ці комплекси можуть і мають бути передані Україні в найкоротші терміни, а також закликав партнерів набути відповідної політичної волі.
  • 28 березня Зеленський повідомив, що США не передавали Україні системи протиповітряної оборони Patriot – це робили інші країни. За його словами, п'ять-сім одиниць цієї системи могли б “розблокувати” небо для індустрії, шкіл та українських військових.
  • У той же день представник Повітряних сил Євлаш заявив, що Patriot здатний збивати нову російську ракету “Циркон”. Для ЛІГА.net він розповів, як це вдається.

Читайте також: Кулеба – Сікорському про Patriot для України: Більш важливого місця для них немає

Previous post СБУ затримала екснардепа Владислава Лук’янова: намагався виїхати за кордон
Next post США готові заборонити продукцію “Лабораторії Касперського”