Суд ЄС постановив зняти персональні санкції з Михайла Фрідмана та Петра Авена

Суд першої інстанції в Люксембурзі задовольнив позов засновників “Альфа-груп” Петра Авена та Михайла Фрідмана, які просили зняти з них персональні санкції ЄС. Рада ЄС не зобов’язана виконувати рішення суду.

Авен та Фрідман потрапили під санкції Євросоюзу 28 лютого 2022 року. Влада ЄС обґрунтувала це рішення тим, що Фрідман і Авен мають зв’язки в російських владних колах.

Начебто президент рф володимир путін “надавав політичну підтримку “Альфа-груп” у здійсненні її планів іноземних інвестицій”. Авен також був названий близьким другом глави “Роснефти” Ігоря Сечіна.

У березні 2022 року санкції проти бізнесменів також запровадила Велика Британія. У серпні 2023 року Фрідмана та Авена внесли до списку санкцій США.

У травні 2022 року і Авен, і Фрідман оскаржили санкції ЄС у суді. Вони стверджували, що представлені Радою ЄС підстави для включення їх до списків санкцій не відповідали європейським стандартам, а самі заходи були надмірними.

Михайло Фрідман мешкав у Великій Британії, але восени 2023-го переїхав до Ізраїлю. Через війну, що почалася у жовтні, з палестинським рухом “Хамас” Фрідман виїхав до Москви.

Серед активів Фрідмана – Альфа-банк, частка в німецькій нафтогазовій компанії Wintershall DEA, телекомунікаційна компанія VEON, російська торговельна компанія X5 Retail Group.

Михайло Фрідман народився у Львові, а мешкає в Лондоні. Крім російського, він має паспорт Ізраїлю.

У червні 2022 року “Подробиці” писали, що Фрідман хоче отримати українське громадянство.

Previous post На Одещині біля Молдови затримали групу нелегалів – новини LB.ua
Next post Змащення люка автомобіля – навіщо та як це треба робити