Рада у першому читанні схвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про можливість добровільної мобілізації в’язнів. Про це повідомила голова пропрезидентської партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

“Парламент щойно 281 голосом “ЗА” підтримав законопроєкт №11079-1 про можливість добровільної мобілізації в’язнів, який розроблений за ініціативи наших військових, Міністерства оборони України, Міністерства юстиції України та Генерального штабу ЗСУ, і співавтором якого я стала.

Так, законопроєкт передбачає добровільну участь засуджених у бойових діях. Втім, одного бажання не достатньо: потрібно відповідати вимогам до проходження військової служби в окремих спеціалізованих підрозділах і військових частинах”, – написала політик і написала роз’яснення, як відбуватиметься процес мобілізації ув’язнених.

  • Для початку ув’язнений від має подати відповідну заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання;
  • Після цього пройти медогляд у в’язниці і лише після цього його дані потрапляють до ТЦК, де військова частина розглядає можливість мобілізації;
  • Після рішення ТЦК відбувається перевірка у військово-лікарської комісії, і лише за умови, якщо фізіологічно-психічний стан ув’язненого відповідає вимогам, його заява разом з пакетом документів надходить до суду, який приймає рішення: задовільне, або ні.
  • Якщо рішення суду позитивне, Нацгвардія доставляє засудженого до ТЦК, де формують відповідні спеціалізовані підрозділи військових частин.

Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиме командир військової частини, куди вони потрапляють. А ще ці люди будуть брати на окремий облік у військовій частині.

Мобілізації не підлягають ув’язнені за злочини:

  • проти основ національної безпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням;
  • сексуальне насильство;
  • судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-1561, 258-2586, частиною четвертою статті 2861 Кримінального кодексу України, якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку.

Нагадаємо, 2 квітня Зеленський підписав закони про зменшення віку для мобілізації з 27 до 25 років, про повторний медогляд для обмежено придатних і про електронний реєстр військовозобов’язаних.

Previous post ???? СБУ затримала депутата ОПЗЖ, який був інформатором фсб на Донеччині Контррозві…
Next post Німеччина пропонує створити аналог KfW новини України