Президент Чехії: Ініціатива щодо закупівлі снарядів для України набирає обертів | новини України

Як зазначив глава держави, пошуки грошей та партнерів для чеської ініціативи продовжуються.

Влада Дубік Влада Дубік

Редактор новин LIGA.net

Президент Чехії: Ініціатива щодо закупівлі снарядів для України набирає обертів
Петро Павло (Фото: EPA)

Президент Чехії Петро Павло заявив, що ініціатива щодо закупівлі снарядів для України набирає обертів, зокрема, і через “усвідомлення певного боргу щодо обіцяної підтримки”. Про це він розповів під час візиту до Зліна, повідомляє ČTK.

Як зазначив чеський глава, наразі до ініціативи щодо закупівлі артснарядів для України приєдналися 20 держав, проте пошуки грошей та партнерів продовжуються.

“Якщо ми не хочемо, щоб Україна впала, що, безумовно, не в наших інтересах, то добре, що створюються такі ініціативи, як наша, щоб спробувати отримати боєприпаси та необхідне обладнання для України там, де воно є”, – зазначив Павло.

Президент сказав, що високо оцінив той факт, що чеська ідея щодо закупівлі снарядів для України набрала таких обертів.

На його думку, такі зусилля “є відображенням того, що всі усвідомлюють певний борг щодо обіцяної підтримки України”, адже Євросоюз “обіцяв поставити мільйон снарядів до березня, чого не сталося”.

Президент також повідомив, що слідкує за поїздкою прем'єр-міністра країни Петра Фіали до США, де американська сторона приділяє увагу чеській ініціативі та загальній позиції країни в регіоні стосовно України та Росії.

  • 17 лютого Павло повідомив, що знайшов для України 800 000 снарядів, які можна придбати та доставити в Україну протягом кількох тижнів, якщо буде знайдено фінансування.
  • 20 березня глава МЗС Чехії Липовський заявив, що перші партії артснарядів надійдуть до України у червні.
  • 26 березня Липовський сказав, що в рамках чеської ініціативи Київ потенційно може отримати 1,5 млн. боєприпасів.
  • 27 березня чеський прем'єр Фіала повідомив, що уряд його країни схвалив ще один фінансовий внесок в ініціативу закупівлі артснарядів для України, проте не назвав суму, схвалену Каміном.

Читайте також: Фіала: Чехія законтрактувала перші 180 тисяч снарядів для України

Previous post На Київщині 5 підлітків напоїли на зґвалтували дівчину
Next post Ліги чемпіонів: “ПСЖ” і “Боруссія” пройшли до півфіналу