Заморожені активи Росії: ПАРЄ закликала передати на відновлення України | новини України

Нардеп Кравчук зазначила, що ПАРЄ визнає, що “російські політики накопичили значний стан завдяки своїм тісним зв'язкам із режимом Путіна”

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Заморожені активи Росії: ПАРЄ закликала передати на відновлення України
Парламентська асамблея Ради Європи (Фото: EPA)

Парламентська асамблея Ради Європи 16 квітня підтримала резолюцію із закликом передати Україні $300 млрд російських державних активів, які зараз заморожені низкою держав. Про це повідомила член української делегації у ПАРЄ, народний депутат Євгенія Кравчук.

Ухвалений документ закликає до:

→ створення міжнародного компенсаційного механізму під егідою Ради Європи для всебічного відшкодування шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам, зокрема Україні, внаслідок агресії РФ;
→ активне співробітництво держав у якнайшвидшій передачі наявних активів РФ у створений міжнародний механізм компенсації, зокрема для використання їх для відновлення України;
→ створення міжнародного трастового фонду, куди буде передано на зберігання всі російські державні активи;
→ створення неупередженої та ефективної міжнародної комісії для розгляду позовів, поданих Україною та постраждалими суб'єктами, а також фізичними та юридичними особами, які вимагають відшкодування збитків, завданих агресією РФ.

Кравчук наголосила, що також вдалося прийняти правки, серед них:

→ заклик до держав-членів Ради Європи та держав, які не є членами Ради Європи, приєднатися до Реєстру збитків, якщо вони ще не зробили цього;
→ пропозиції державам-членам включити до сфери дії майбутнього міжнародного механізму компенсації збитки, завдані РФ, ще до повномасштабного вторгнення — починаючи з агресії 2014 року.

Вона зазначила, що ПАРЄ визнає, що “російські політики, пропагандисти, олігархи та інші колаборанти війни накопичили значні статки завдяки своїм тісним зв'язкам із режимом Путіна”.

“Для забезпечення персональної відповідальності таких осіб – їх активи мають бути заморожені, конфісковані та спрямовані на відновлення України”, – наголосила вона.

  • 23 січня стало відомо, що ЄС планує застосувати податок на надприбутки від заморожених активів Центрального банку Росії, проте без конфіскації коштів. Група країн, у тому числі Німеччина, дали зрозуміти, що вони проти арешту російських активів з юридичних міркувань.
  • Проте 29 січня посли ЄС досягли “принципової” згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні.
  • 12 лютого Рада ЄС зробила крок до використання російських активів на користь України – ухвалив рішення, яким зобов'язав європейські депозитарії вести окремий облік заморожених цінних паперів та доходів від них. Депозитаріям також заборонено розпоряджатися отриманим прибутком від операцій із цими активами.

Читайте також: Шольц: Заморожені активи РФ підуть на закупівлю зброї для України

Previous post Зеленський підписав закон про мобілізацію
Next post Боруссія Д Атлетіко — дивитись онлайн відео голів та огляд матчу Ліги чемпіонів 16 квітня