Україна чекає від США гарантії безпеки, аналогічні ізраїльським – Єрмак

Угода про гарантії безпеки США з Україною має бути схожою на меморандум США та Ізраїлю, який показав свою ефективність під час атаки Ірану на Ізраїль. Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

“Угода США з Україною має працювати не гірше, ніж американський меморандум з Ізраїлем, який підтвердив ефективність спільних дій союзників під час нещодавнього відбиття масованої атаки Ірану на Ізраїль”, – зазначив керівник Офісу Президента.

На виконання доручення президента Зеленського Андрій Єрмак провів робочу нараду щодо підготовки безпекової угоди зі Сполученими Штатами Америки.

На ній були присутні члени делегації, які беруть участь у переговорах щодо напрацювання та підготовки дво- й багатосторонніх міжнародних домовленостей між Україною та іншими державами про гарантії безпеки для нашої країни.

“Ця угода має бути взірцевою: враховувати реальні можливості США та найкращі елементи вже підписаних Україною безпекових угод”, – наголосив Андрій Єрмак.

Читайте також

Україна й Ізраїль не є членами НАТО, але для захисту від терору потрібна лише воля – Зеленський

Учасники наради обговорили основні елементи майбутнього документа, сильні сторони вже укладених дев’яти двосторонніх безпекових угод та алгоритм дій відразу після того, як Конгрес США ухвалить рішення про військову допомогу Україні.

З американськими партнерами провели два раунди переговорів щодо безпекової угоди. Учасники наради узгодили дії з підготовки до чергового раунду, який дасть змогу просунутися щодо тексту проєкту документа.

Ізраїль не входить до НАТО, тому учасники блоку не повинні надавати цій країні допомогу у разі нападу. Однак під час недавньої атаки Ірану на Ізраїль американські та британські війська знищили майже 100 іранських безпілотників.

Після Шестиденної війни Ізраїлю з Єгиптом, Сирією, Йорданією, Іраком та Алжиром адміністрація президента США Ричарда Ніксона зробила ставку на Ізраїль як “на головного стратегічного союзника на Близькому Сході”. Розмір економічної допомоги зріс у п’ять-шість разів. Після 1970 року вона підскочила до $2,6 млрд на рік.

Володимир Зеленський ще у 2023 році говорив, що США розглядають укладання з Україною гарантій безпеки, аналогічні ізраїльським.

На саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року лідери G7 опублікували декларацію на підтримку України, в якій було зазначено зобов’язання країн-членів у сфері безпеки. Влада України вважає, що гарантії безпеки можуть запрацювати до саміту НАТО у Вашингтоні у 2024 році.

Станом на сьогодні Україна уклала вже низку безпекових угод: з Великою Британією, Німеччиною, Францією,  Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією. Останньою 11 квітня була підписана 10-річна безпекова угода з Латвією.

Previous post Виплати пенсій будуть — Мінсоцполітики України заспокоїло пенсіонерів
Next post Правила футболу — IFAB хоче змінити покарання воротарям, які затягують час