ППО для України. Столтенберг: НАТО має багато систем, якими можна поділитися | новини України

17 квітня Столтенберг заявив, що 19 квітня відбудеться засідання Ради Україна – НАТО за участю президента Зеленського: говоритимуть про ППО

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

ППО для України.  Столтенберг: НАТО має багато систем, якими можна поділитися
Єнс Столтенберг (Фото: EPA)

Країни-члени НАТО мають достатню кількість систем протиповітряної оборони, які можна надати Україні для захисту від російських атак. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час прес-конференції з прем'єр-міністрами Чехії, Данії та Нідерландів.

Він зазначив, що не може вказати точну кількість, адже це “розвідувальна чи секретна інформація”, але наголосив, що в Європі їх менше 100.

За його словами, НАТО має значну кількість батарей Patriot, але це також відображає той факт, що США, які є союзниками з найбільшою кількістю цих систем ППО – “несуть глобальну відповідальність”.

“Але реальність така, що, звичайно, у нас є системи, досить великі для того, щоб ми могли постачати значно більше Україні, коли йдеться про протиповітряну оборону в цілому, зокрема батареї Patriot. І саме над цим ми зараз працюємо”, – додав генсек НАТО.

Столтенберг заявив, що 19 квітня відбудеться засідання Ради Україна – НАТО за участю президента Володимира Зеленського.

17 квітня уряд Німеччини виступило з новою ініціативою щодо надання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони.

Читайте також: США про те, чому не захищають небо України, як Ізраїлю: Абсолютно різні відносини

  • 27 березня Кулеба заявив, що системами Patriot володіє низка держав світу, і ці комплекси можуть і мають бути передані Україні в найкоротший термін, а також закликав партнерів знайти відповідну політичну волю.
  • 28 березня Зеленський повідомив, що США не передавали Україні системи протиповітряної оборони Patriot – це робили інші країни. За його словами, п'ять-сім одиниць цієї системи могли б “розблокуватинебо для індустрії, шкіл та роботи українських військових.
  • 10 квітня Борель заявив, що армії країн ЄС мають 100 батарей Patriot, але не можуть надати сім із них Україні.
  • 13 квітня Зеленський повідомив, що Німеччина поставить Україні додаткову систему Patriot та ракети до наявних систем ППО.

Читайте також: Боррель заявив, що “стукає у двері” країн Євросоюзу для пошуку систем ППО для України

Previous post УП: ГУР атакувало російський РЛК “Контейнер” у Мордовії
Next post Ціни на бензин та дизель на деяких заправках України нижчі, ніж в інших – як це пояснити