Не час крутити носом. Коли Україна отримає допомогу США та чому кредит – це непогано | новини України

Конгрес США знову розгляне допомогу Україні. Серед варіантів – безоплатна та у кредит. Результат залежить від того, як проголосують Палата представників та Сенат. Проти безоплатного досі був колишній президент Дональд Трамп, який впливав на частину конгресменів.

Спікер Майк Джонсон має намір розбити законопроект щодо допомоги партнерам США на чотири частини – план презентував 15 квітня. Окремо хочуть винести допомогу Ізраїлю, Україні, Індо-Тихоокеанському регіону та додаткові пропозиції щодо допомоги Україні в кредит та конфіскація російських активів.

Усі чотири мають винести на голосування 20 квітня.

Україна погодиться на будь-який варіант, зокрема на кредит, бо не в тому стані, щоб “крутити носом”, каже ЛІГА.netдипломат та колишній глава українського МЗС (2007-2009) Володимир Огризко.

Перед цим Трамп нібито заявив Джонсону, що відкритий до схвалення республіканцями допомоги Україні, якщо її передадуть саме у формі позички, а не просто подарунка.

Трамп просто тягне час, упевнений аналітик Atlantic Council Пітер Дікінсон. “Поділ законопроектів потрібний, щоб затвердити ізраїльську і відкласти українську”, – додає він. ЛІГА.net.

“Україна – суб'єктна у питаннях війни та миру”

За тиждень до активізації Конгресу, 7 квітня, у Washington Post вийшла стаття, що Трамп у разі перемоги на виборах хоче домовитися з Путіним віддати Крим та Донбас в обмін на світ. І тиснутиме на Україну, відмовляючи у військовій допомозі.

Екс-президент США нібито заявив, що і Росія, і Україна “хочуть зберегти обличчя” та “знайти вихід”, і що люди в деяких частинах України “погодилися бути частиною Росії”, стверджує джерело WP.

Цей “план” відповідає підходу Трампа до зовнішніх справ за його президентства: яскраві зустрічі на найвищому рівні, а не детальна політика, впевненість у власних навичках ведення переговорів та неприйняття дипломатичних протоколів.

Однак Україна та європейські союзники протистоятимуть таким зусиллям Трампа. У США обмежено вплив, пише видання.

“Жодні важелі впливу США не змусять Київ брати участь у політиці, яка означає самогубство. Не змусять віддати територію. Якщо ви готові дати агресору долоню, відкусить руку”, – вважає аналітик Фонду Карнегі Майкл Кофман.

Штаб Трампа спростував інформацію. Припущення про план Трампа походять з неназваних та неінформованих джерел, які не мають уявлення про те, що сталося, заявила представник його кампанії Каролайн Лівітт: “Трамп єдиний, хто говорить про припинення вбивств”.

Такий план світу у команді Трампа міг розглядатися, але зараз із цією темою не працюють, каже ЛІГА.net керівник програми Північна Америка в Українській призмі Олександр Краєв.

Закінчення війни прагнуть по всьому світу, перш за все в Україні, але позиція “території в обмін на світ” є неприйнятною для України, запевняє ЛІГА.net представник комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Ігор Копитін (фракція СН).

“Президент Зеленський озвучив українську формулу світу, яка передбачає територіальну цілісність країни, – нагадує народний депутат. – Уже не вперше у західній пресі мусується питання про нібито тиск партнерів, щоб змусити нас до переговорів з агресором, але наполягаю, що наша країна – суб'єктна у цьому питанні”.

Варіанти допомоги Україні

Конгрес має проголосувати допомогу Україні, бо це питання не лише геополітичних, а й економічних втрат для самої Америки, каже Краєв.

Зараз вся зброя, яку можуть і хочуть дати на потреби Сил оборони, – це на 70-80% великі державні замовлення для виробників зброї США, що давлять на конгресменів, каже Краєв. Не лише замовлення для Києва “підвісили”, а й поповнення складів Пентагону.

“Для самого Джонсона це також можливість врятуватися від вотуму недовіри – через голосування він може зібрати голоси, які допоможуть йому утримати посаду”, – пояснює аналітик.

17 квітня республіканець та критик допомоги Україні Массі закликав Джонсона дозволити Республіканській партії обрати нового спікера, а потім піти у відставку. Раніше з такою пропозицією виступила Марджорі Тейлор Грін – прихильниця Трампа.

У свою чергу, демократи вже протягом місяця обіцяють урятувати спікера від звільнення, якщо той візьме допомогу Україні.

Допомога Україні зараз багато в чому залежить від того, чи поставить спікер Джонсон це питання на голосування (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW)
Допомога Україні зараз багато в чому залежить від того, чи поставить спікер Джонсон це питання на голосування (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW)

Існують різні варіанти допомоги Україні, але більшість із них уже відпадають, переконаний Країв. Насамперед – пакет Байдена на $60 млрд. Палата представників до нього, швидше за все, не повернеться.

Також ніхто більше не згадує варіант, запропонований сенатором-республіканцем Ліндсі Гремом – нового ленд-лізу для України, каже Краєв. Останні три тижні його вже не обговорюють.

Варіант Дональда Трампа все дати тільки в кредит – малоймовірний, бо більшість республіканців не проти голосувати за його видозмінений сценарій – і допомогу, і кредит, додає аналітик.

А ось розділений пакет, який пропонує Джонсон, – окремо про Україну, Ізраїль та Тайван – компроміс, більш прийнятний для демократів в обох палатах. Для України у ньому закладено кошти на рівні 2022-2023 років, але подрібнені суми. Це гроші на поповнення складів Пентагону, з яких ЗСУ два роки давали зброю, на закупівлю озброєння для України та макрофінансову підтримку у кредит.

Опублікований на сайті Палати представників Конгресу США законопроект закладає понад $60 млрд. Але не всі підуть саме Україні.

13,8 мільярдів доларів – На закупівлю нових систем озброєнь, оборонних продуктів і оплату оборонних послуг. 23 мільярди доларів – На поповнення арсеналів США. 11,3 мільярда доларів – на військові операції США у Східній Європі. 7,85 мільярда доларів економічної допомоги нададуть у вигляді кредитів. Водночас після листопада 2025 року президент США зможе списати 50% заборгованості за цими кредитами, а з 1 січня 2026 року – 100% боргуале за умови, що це рішення підтримає Конгрес.

Джонсон пропонував проголосувати пакет цього тижня, бо наступного конгресмени їдуть до округів, каже Краєв. Навколо нього також є суперечки серед республіканців. Проте загалом проглядається готовність у обох партіях прийняти цей варіант.

“Палата може прийняти пакет цього тижня, і документ піде до Сенату. Наскільки швидко проголосують там – невідомо. В обох партіях кажуть, що у Сенаті є підтримка, але процедурно до кінця тижня можуть не встигнути. Тоді голосування буде відкладено до 26 квітня, а до кінця місяця можуть прийняти. Тоді перший транш буде за півтора-два тижні, а перша зброя в Україні – у середині травня”, – розповідає Краєв.

На допомогу у кредит Банкова згодна. “Ми хотіли іншим способом отримати ці гроші минулого року, але на сьогодні це не має значення. Нам потрібно вижити… Так, будь ласка, просто ухваліть рішення”, – сказав президент Володимир Зеленський.

Києву дуже потрібна військова допомога та фінансова підтримка, каже Огризко. Це важливо для нашого виживання.

“Для нас не час крутити носом: мовляв, допомога – добре, а кредит – погано. Потрібне лише політичне рішення Конгресу”, – каже Огризко.

Кредит справді може бути практично безвідсотковим та безстроковим, підтверджує Краєв.

“Будь-які варіанти голосування в Конгресі теоретично цікаві. Але повірю, що їх реально розглядають лише коли побачу проголосованими, – каже ЛІГА.net Дікінсон. – Не вірю у добрі наміри спікера Джонсона. І доки не буде доведено протилежного, залишатимуся переконаним, що він просто прагне вбити час. І тягтиме нескінченно заради рейтингів Дональда Трампа.

Усі вирішують шість штатів

Шанси Трампа та Байдена на перемогу 50/50. Кожні два тижні рейтинги змінюються від тих самих соціологів – кандидати попереду один одного на 2-5%. Боротьба йде за шість штатів, що вагаються – можуть проголосувати за Трампа або Байдена.

Шанси Байдена і Трампа перемогти на виборах зараз практично рівні (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)
Шанси Байдена та Трампа перемогти на виборах зараз практично рівні (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

довідка

У США кожен штат обирає колегію виборців, яка обирає президента. З нинішніх 538 виборців від 50 штатів для перемоги потрібно 270. У багатьох штатах діє принцип “переможець отримує все”, тобто голоси всіх виборців, навіть якщо за кандидата було лише трохи більше 50%. Боротьба зараз триває за 83 виборщики.

Перспектива продовження допомоги від США залежить, насамперед, від подальших рішень Джонсона та Трампа, каже Огризко. Вони понад півроку блокують процес. Україна, серед іншого, стала розмінною картою у президентських перегонах у США.

Оскільки на Джонсона тиснуть демократи та республіканці у Конгресі, то він, найімовірніше, погодиться на кредит, прогнозує Огризко. Тоді республіканці продадуть це виборцям як перемогу – мовляв, просто не віддали гроші американських платників податків, Україна їх поверне. Хоча, як він вважає, всі чудово розуміють, що ні.

Читайте також

Previous post Розпочали закупівлю зимової форми для ЗСУ – новини LB.ua
Next post Літні шини в Україні можна купити за ціною до 10 тисяч гривень – які моделі обрати