Прем'єр Грузії заявив, що закон про “іноагентів” захистить від “українізації”. У МЗС відповіли | новини України

Реальною загрозою для Грузії на тлі останніх подій у країні є русифікація, а не міфічна українізація. Про це заявило Міністерство закордонних справ, коментуючи недавню заяву грузинського прем'єр-міністра Іраклія Кобахідзе та загалом загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії.

Як повідомляв грузинський телеканал 1TV, 17 квітня на брифінгу в урядовій адміністрації Кобахідзе заявив, що законопроект про “іноагенти” спрямований “перш за все, на захист Грузії від українізації – зміцнення суверенітету Грузії та забезпечення стабільного розвитку країни, що є необхідною умовою для інтеграції до Європейського Союз”.

У МЗС заявили, що “викликають обурення” коментарі Кобахідзе щодо загрози “українізації”, проти якої нібито направлений зазначений законопроект.

“Використання імені нашої країни в такому зневажливому контексті завдає додаткових збитків українсько-грузинським відносинам. Русифікація, а не міфічна “українізація” є реальною загрозою для Грузії”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Голова правлячої партії Грузії видав проросійський наратив, що нібито до війни привів Майдан

У відомстві наголосили, що Україна зацікавлена ​​у мирній та дружній атмосфері в Грузії, завжди рішуче підтримувала та продовжує підтримувати суверенітет та територіальну цілісність країни.

У МЗС висловили стурбованість ситуацією в Грузії та закликали всі сторони поважати право громадян країни на мирний протест та шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу.

  • 7 березня 2023 р. парламент Грузії у першому читанні підтримав аналогічний російському законопроект, який оголошує неурядові організації та частину ЗМІ “агентами іноземного впливу”. Біля парламенту розпочалися протести.
  • 10 березня на тлі протестів грузинський парламент відхилив у другому читанні цей законопроект.
  • 3 квітня 2024 року лідер парламентської фракції Мдинарадзе заявив, що “Грузинська мрія” знову винесе на розгляд законопроект про “іноагенти”.
  • 16 квітня у Тбілісі під час акції протесту проти закону про “іноагенти” спецназівці почали розганяти протестувальників.
  • 17 квітня парламент Грузії на засіданні затвердив у першому читанні законопроект про “іноагенти”.

Читайте також: Європарламент попередив Грузію, що закон про “іноагенти” загрожуватиме вступу країни до ЄС

Previous post ???? За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав зрадник, який створював кремлівську п…
Next post Андрій Лунін — із ДЮСШ у Харківській області до півфіналу ЛЧ в одному з найсильніших клубів світу “Реалі”