“Завжди будуть крики “неконституційно”: глава Мін’юсту Малюська прокоментував покарання для ухилянтів (відео)

Закон про мобілізацію, який набере чинності 16 травня, містить положення про тимчасове обмеження права керування автомобілем для ухилянтів від військової служби.

Якщо громадянин впродовж 10 днів не зреагував на повістку щодо приходу до військкомату, керівник цього ТЦК може звернутися до суду щодо тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом.

На думку міністра юстиції Дениса Малюськи, позбавлення ухилянтів певних прав є цілком конституційним.

“Більшість послуг можна було б не надавати тим, хто ухиляється від виконання свого військового обов’язку і без воєнного стану і без закону. Зараз закон про адміністративні послуги дозволяє це робити. А щодо інших обмежень – автомобіль, інші обмеження – це цілком прийнятно і можливо.

Це завжди буде супроводжуватись криками, що це “неконституційно”. Але проблема в тому, що в українській політиці тези про неконституційність ніколи не можна сприймати буквально. Вони  не про суперечність якимось нормам, вони як правило означають фразу “щось мені це не подобається”. От замість цього кажуть – “це не конституційно”.

Як правило обґрунтування ніколи не наводиться у таких випадках, і той хто це говорить, як правило давно не читав конституцію. А конституція досить чітка, більшість прав, передбачених конституцією, дозволяє у воєнний час обмежувати, у тому числі право на майно, право власності і безліч інших прав. Тому це конституційно – теоретично.

А практично сказати складніше,  тому що теоретично проблеми з конституційністю можуть бути залежно від того, як сформулювали депутати процедуру обмеження прав”, – заявив Малюська.

Previous post Британія передала обладнання для роботи з реєстром “Оберіг” – новини LB.ua
Next post Демократи сказали, чи підтримають проєкт Джонсона про допомогу Україні