Росія хоче набрати більше контрактників, щоб уникнути масової мобілізації – Bloomberg | новини України

У матеріалі йдеться, що мобілізація у 2022 році похитнула довіру суспільства та спровокувала втечу з країни мільйона росіян.

Тетяна Ланчуківська Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

Росія хоче набрати більше контрактників, щоб уникнути масової мобілізації - Bloomberg
Ілюстративне фото: ресурс окупантів

Росія готується залучити до збройних сил більше контрактників, щоб принаймні на якийсь час уникнути чергової масової мобілізації, яка може підірвати підтримку війни серед населення. Про це повідомило видання Bloomberg із посиланням на трьох неназваних співрозмовників, поінформованих про обговорення цього питання.

У матеріалі наголошується, що Кремль прагне не повторити вересневу мобілізацію 2022 року, яка похитнула довіру суспільства і спровокувала втечу з країни мільйона росіян. Тому військове керівництво хоче залучити більше контрактників.

За словами керівника московського аналітичного центру “Центр аналізу стратегій та технологій” Руслана Пухова, маючи до 30 000 новобранців на місяць, Росія цього року могла б поповнити лави армії на 300 000 осіб.

У матеріалі йдеться про те, що поступовий приплив нових військових для компенсації втрат і нарощування чисельності, а не одномоментний заклик 300 000 осіб обмежує військові можливості РФ.

Згідно з підрахунками дослідницької групи Re: Russia, що працює у Відні, Росія використовує фінансові стимули, щоб залучити більше людей до війни. З початку року регіональні виплати новим військовослужбовцям-контрактникам зросли на 40% до середнього показника 470 000 рублів (близько $5000). Це на додаток до федеральної виплати у розмірі 195 000 рублів.

“Російська влада намагається не проводити нову мобілізацію, поки має можливість її уникнути”, – заявив військовий експерт, старший науковий співробітник Джеймстаунського фонду Павло Лузін.

Як зазначили двоє співрозмовників, знайомих із ситуацією, російське командування частково покладається на те, щоб змусити деяких призовників підписати контракти. Цієї весни 150 000 росіян будуть призвані на термінову військову службу.

Лузін наголосив, що російське законодавство дозволяє відправляти терміновиків на поле бою після чотирьох місяців служби. Однак це порушить публічні обіцянки керівництва держави-агресора не залучати до бойових дій терміновиків, тому їх підштовхують до підписання контрактів.

У статті стверджується, що дедалі більше російських призовників скаржаться на психологічний та фізичний тиск із цього приводу. Контракти офіційно розраховані на рік, але вони можуть бути скасовані тільки Міноборони, тому вони фактично безстрокові до закінчення війни.

  • 30 березня голова Луганської ОВА Лісогор сказав, що РФ розпочала так звану весняну хвилю “мобілізації” на окупованій території області – вона триватиме протягом квітня-липня.
  • 1 квітня Представництво президента в Криму повідомило, що росіяни розпочали 19 незаконну призовну кампанію на півострові. З 2015 року окупанти в Криму закликали понад 44 тисячі осіб.
  • 3 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що на 1 червня Росія готує мобілізацію 300 тисяч осіб.
  • 17 квітня у військовій розвідці повідомили, що у Росії сповільнюється весняний призов до армії, тому режим розширює агітацію, її поширюють навіть у поїздах.

Читайте також: У Росії прихована мобілізація, Москва за контракт платить $6000-$8000 – комбат “Ахіллеса”

Previous post Данія першою купить зброю для ЗСУ в українських виробників – новини LB.ua
Next post США наклали вето на проєкт про прийняття Палестини до ООН