Глава кібербезпеки СБУ Вітюк знімав розстріли Беркутом на Майдані – Слідство. | новини України

У 2014 році під час розстрілу мітингувальників Беркут розстріляв 48 протестувальників та поранив ще 80

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Глава кибербезопасности СБУ Витюк снимал расстрелы Беркутом на Майдане — Слідство.Інфо
Ілля Вітюк (Фото: СБУ)

Начальник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк знімав на відео, як спецназівці Беркута під час революції гідності у лютому 2014 року розстрілювали мітингувальників на вулиці Інститутській. Про це повідомив проект Слідство.Інфо.

Журналісти зазначили, що на одному відео з боку Беркута на розі вулиць Банкової та Інститутської видно чоловіка у цивільному одязі та темній шапці, який знімав на відео обстріли мітингувальників. Тоді Беркут розстріляв 48 протестувальників та поранив ще 80.

В Офісі генпрокурора заявили журналістам, що чоловіка на фото ідентифікували та встановили, що він працівник СБУ. У правоохоронному органі зазначили, що чоловіка допитали як свідка, проте, за їхніми даними, “корисної інформації, яка б представляла доказовий характер або інтерес для слідства, з його показань не отримано”.

Фото: Слідство.Інфо
Фото: Слідство.Інфо
Фото: Слідство.Інфо
Фото: Слідство.Інфо

Журналісти поспілкувалися з колишнім керівником Департаменту розслідувань злочинів, скоєних під час Майдану, а зараз військовослужбовцем Сергієм Горбатюком: він розповів, що людина на відео – Ілля Вітюк, якого викликали на допит у 2019 році.

“Так, ми встановили цю особу 2019-го, тоді ж і викликали на допит. Це Ілля Вітюк, на той час оперативний співробітник СБУ. Відео, яке він знімав з боку спецпідрозділу Беркут, він нам не надав. Сказав, що у нього вкрали у спортзалі телефон, а відео з Інститутської він вилучив ще до цього.

Горбатюк додав журналістами, що особистість Вітюка довго не могли встановити, а він сам до слідчих не звертався.

  • 4 апреля 2024 года журналист Слідство.Інфо Евгений Шульгат з'ясував, що дружина Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру у столичному житловому комплексі преміум-класу. У декларації урядовця зазначено, що за квартиру заплатили 12,8 млн. грн.
  • Водночас ринкова ціна такого житла – понад 20 млн. грн., стверджує журналіст.
  • У матеріалі йшлося про те, що дружина Вітюка Юлія почала займатися бізнесом невдовзі після призначення чоловіка на цю посаду. У СБУ запевнили, що її заробітку вистачає на куплену нерухомість.
  • 1 квітня у супермаркеті в Оболонському районі Києва, як стверджує агентство, до Шульгата підійшли співробітники Солом'янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку.
  • 9 квітня стало відомо, що Вітюка відправили на передову на час перевірки обставин розслідування журналістів Слідство.Інфо.

Читайте також: Слідство.Інфо: СБУ могла використати ТЦК для повістки журналісту через розслідування

Previous post Обстріли Харківщині за добу: 2 людини отримали поранення
Next post Ціни на продукти в Україні – за тиждень картопля здешевшала на 14 відсотків