Трамп несподівано виступив за необхідність посилити підтримку України та дорікнув Європі. | новини України

Кандидат у президенти США заявив, що Європа має допомагати Україні у виживанні більше, ніж Америка

Влада Дубік Влада Дубік

Редактор новин LIGA.net

Трамп несподівано виступив за необхідність посилити підтримку України та дорікнув Європі
Дональд Трамп (Фото: JOHN MABANGLO/EPA)

45-й президент США Дональд Трамп, який раніше не відрізнявся закликами до військової допомоги Україні і робив чимало неоднозначних заяв про російсько-українську війну, тепер назвав виживання України важливим для Америки, закликавши європейських союзників “зрівнятися” зі Штатами на рівні допомоги Києву. Про це він написав 17 квітня у своїй соцмережі Truth Social, повідомляє британське агентство Reuters.

Трамп стверджує, що європейські союзники нібито витрачають недостатньо коштів на підтримку України.

“Чому Європа не може зрівнятися або відповідати грошам, вкладеним Сполученими Штатами, щоб допомогти країні, яка відчайдушно потребує допомоги?” – зазначив політик.

Він заявив, що для США “важливим є виживання України”, і дорікнув партнерам – мовляв, Європа має бути більш зацікавлена ​​в цьому.

“Як усі погоджуються, виживання та сила України мають бути набагато важливішими для Європи, ніж для нас, але це також важливо і для нас! Рухайтеся, Європа!” – йдеться у його повідомленні.

Напередодні, 17 квітня, Трамп зустрівся в Нью-Йорку з президентом Польщі Анджеєм Дудою, де обидві сторони обговорили пропозицію польського глави щодо того, щоб члени НАТО збільшити витрати на оборону до 3% від валового внутрішнього продукту.

  • У серпні 2022 року Трамп заявив, що Україна, щоб уникнути повномасштабного вторгнення Росії, “могла б відмовитися від Криму” або зійти з курсу на вступ до НАТО, припустивши, що Путін переможе у війні.
  • У жовтні він сказав, що адміністрація Байдена “майже змусила” Путіна розпочати велику війну проти України.
  • 26 березня 2023 року Трамп заявив, що нібито зможе зупинити російське вторгнення в Україну “за 24 години” після того, як знову стане президентом США.
  • 15 лютого 2024 він сказав, що зробить більше для захисту України, ніж Байден, заявивши, що останній “збирається віддати Україну Путіну”.
  • 11 березня стало відомо, що після зустрічі з угорським прем'єром Орбаном Трамп заявив, що у разі перемоги “не дасть жодної копійки” на захист України від російського вторгнення, і “тоді війна закінчиться”.

Читайте також: Трамп про допомогу Україні: Думаємо над позикою, але Європа має активізуватися

Previous post РФ готує інформкампанію проти України після ухвалення заборони УПЦ МП
Next post Луніну запропонують довгостроковий контракт із гарантованою кількістю матчів за сезон