Столтенберг анонсував, що країни НАТО нададуть Україні більше систем ППО | новини України

Точна кількість систем протиповітряної оборони, яку планують надати члени Альянсу, невідома

Влада Дубік Влада Дубік

Редактор новин LIGA.net

Столтенберг анонсував, що країни НАТО нададуть Україні більше систем ППО
Єнс Столтенберг (Фото: прес-служба НАТО)

Члени НАТО домовилися надати Україні більше систем протиповітряної оборони для захисту держави. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг на прес-конференції за результатами Ради Україна – НАТО.

“У НАТО визначили наявні ресурси, і є системи, які можна передати Україні. Тому найближчим часом я чекаю на інформацію про ППО від союзників”, – сказав Столтенберг.

Водночас генсек не повідомив про кількість майбутньої допомоги, яку планують передати Києву.

Він заявив, що зараз країни Альянсу мобілізують ту кількість допомоги, яку вони надають Україні. За його інформацією, союзники НАТО забезпечують 99% військової допомоги української армії.

Однак, як він наголосив, Україна потребує більшої ППО і державі це треба терміново.

На сьогоднішній день партнери по НАТО вже надали “безпрецедентний” рівень військової підтримки Україні — зокрема передові системи протиповітряної оборони, зокрема Patriot, NASAMS, SAMP-T та IRIS-T, які допомагають захищати українські міста, армію та критичну інфраструктуру. розповів Столтенберг.

  • 27 березня Кулеба заявив, що системами Patriot володіє низка держав світу і ці комплекси мають бути передані Україні в найкоротший термін.
  • 6 квітня Зеленський сказав, що Україні потрібно 25 систем Patriot – шість-вісім батарей у кожній, щоб повністю закрити небо країни.
  • 10 квітня верховний представник ЄС Боррель сказав, що ЄС робить мало для підтримки України, адже європейська армія має близько 100 батарей Patriot.
  • 13 квітня Зеленський повідомив, що Німеччина надасть Україні додаткову систему Patriot та ракети до існуючої системи ППО. У той же день він заявив, що обидві сторони працюють над наданням сил оборони додаткової системи IRIS-T.
  • 17 квітня Столтенберг заявив, що члени НАТО мають достатньо ППО, які можна надати Україні для захисту від російських атак.

Читайте також: Країни G7 зобов'язалися працювати над посиленням українського ППО

Previous post Зеленський заявив, що Україні треба щонайменше 7 систем Patriot – LB.ua
Next post “Турбоатом” та “Електроважмаш” переїжджають з Харкова на захід України