Макрон: В Україні неможливо створити систему ППО, як в Ізраїлі Це дорого та довго | новини України

Президент Франції заявив, що ресурси західних союзників обмежені

Мілана Головань Мілана Головань

Редактор новин LIGA.net

Макрон: В Україні неможливо створити систему ППО, як в Ізраїлі  Це дорого і довго
Запуск ракети ПРО “Залізний купол” в Ізраїлі (Фото: ЕРА)

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що в Україні неможливо збудувати систему протиповітряної оборони, схожу на ізраїльську, оскільки це виявиться витратним як у плані ресурсів, так і в плані витраченого часу.

“Неможливо побудувати таку саму систему, яка б відповідала всім потребам України”, – сказав він, додавши, що ресурси та можливості європейських союзників обмежені.

Макрон нагадав, що Ізраїль вибудовував свою систему ППО десятиліттями, вклавши в це багато коштів.

Водночас, у відповідь на тривалі заклики України передати більше систем протиповітряної оборони для захисту цивільної та критичної інфраструктури, західні союзники зобов'язалися працювати над цим питанням.

19 квітня генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що країни Альянсу домовилися надати Україні більше систем ППО, Нідерланди виділили понад 200 млн. євро на допомогу Україні, 150 млн. євро з яких підуть саме на закупівлю засобів захисту неба.

ДОВІДКА

“Залізний купол” – це мобільна система протиповітряної оборони, яку Ізраїль експлуатує на національному рівні. Система призначена для перехоплення та знищення ракет та артилерійських снарядів малої дальності.

  • 15 квітня Зеленський провів аналогію між Ізраїлем та Україною, які не є членами НАТО, заявивши, що для захисту від терору достатньо політичної волі.
  • 16 квітня у Білому домі заявили, що не братимуть участі у відбитку повітряних атак Росії в Україні так, як це робили для Ізраїлю, адже ці конфлікти “різні”.
  • 17 квітня глава євродипломатії Боррель сказав, що союзники не можуть збивати ракети та дрони над Україною, адже в державі відсутні військові бази європейських країн, які знаходяться на Близькому Сході.

Читайте також: Україна – не Ізраїль, Росія – не Іран. Чому США та союзники не збивають ракети в нашому небі

Previous post Головне за п’ятницю, 19 квітня: удар по Сумах, Зеленський на Донеччині, ймовірні відставки урядовців
Next post зросла кількість загиблих внаслідок атаки по Дніпру